Bucureștiul va avea tramvaie noi. Cu ce bani vor fi cumpărate

Data actualizării: Data publicării:
tramvaie

Consiliul General al Capitalei a aprobat astăzi achiziţia a 56 de tramvaie noi în Bucureşti, parte din cele 100 cu care municipalitatea vrea să reînnoiască parcul auto al mijloacelor de transport în comun.

Potrivit proiectelor de hotărâre aprobate, pentru cumpărarea celor 56 de tramvaie şi modernizarea liniilor pe care vor circula vor fi alocate peste 563 de milioane de lei, dar 98% din această sumă e asigurată din fonduri europene nerambursabile. Astfel, Primăria va contribui cu puţin peste 9 milioane de lei.

Municipalitatea s-a angajat în vară să cumpere 100 de tramvaie noi şi a depus cereri de finanţare pentru a obţine bani europeni nerambursabili prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Primăria susţine că aceste proiecte au fost deja selectate de Bruxelles pentru finanţare, dar încă nu au intrat în etapa care presupune şi semnarea contractului propriu zis.

Specialiştii susţineau recent că degeaba vrea Primăria să cumpere tramvaie noi dacă nu repară şinele: infrastructura este extrem de veche, iar aducerea unor vehicule noi pe o reţea veche nu face decât să le scurteze durata de viaţă.

În prezent, în Bucureşti sunt în circulaţie peste 200 de tramvaie, multe dintre ele cu grad ridicat de uzură.

Intenţia de a cumpăra tramvaie noi în Bucureşti vine după ce, anul acesta, Primăria Capitalei a semnat contractul pentru achiziţia a 400 de autobuze noi fabricate de turcii de la Otokar, în schimbul a 100 de milioane de euro. Primele 100 de astfel de autovehicule trebuie să fie livrate până la sfârşitul anului, urmând ca celelalte să fie preluate anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri