Vânzările de locuințe au scăzut puternic în primele luni din 2023. "Există cerere, oamenii sunt interesați, dar nu se fac tranzacții"

Data publicării:
bărbat în costum, o femeie cu geantă pe umăr și un bărbat cu mâinile încrucișate într-o casă goală cu vedere spre un rând de blocuri
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Vânzările de apartamente și case au scăzut la nivel național cu peste 23%. Dobânzile ridicate, inflația, dar și prețurile mari la apartamente sunt motivele pentru care românii amână achiziția unei locuințe.

În ianuarie-martie 2023 s-au vândut cu 10.000 de locuințe mai puțin decât în aceeași perioadă din anul precedent. Totodată, în primul trimestru din 2023 s-au vândut cu 7.000 mai puține locuințe decât în aceeași perioadă din 2001.

 

"În momentul acesta avem aceleași premise ca la sfârșitul anului trecut. Dobânzile sunt în continuare mari, față de anul trecut au crescut semnificativ, deci dacă te încadrai la un credit imobiliar anul trecut, acum îți trebuie câteva zeci de mii de euro în plus pentru același apartament. Sunt anumite zone în care au crescut prețurile pentru că a existat această creștere a prețurilor la materialele de construcții, care a început înainte de pandemie și s-a accentuat când a început războiul. Să nu uităm că la începutul anului am avut și creșterea salariului minim în construcții, deci costurile au crescut și au continuat să pună presiune pe prețurile apartamentelor noi. Dacă ne uităm, cererea este încă mare. Cererea în special de locuințe noi și eficiente energetic.

Oamenii acum vin, vizionează și așteaptă. Sunt mai prudenți. Și pentru că nu se încadrează la un credit, dar și văzând această inflație care încă nu dă semne că va încetini și le-a afectat bugetul și pe alte planuri.

Este o perioadă de așteptare, cam așa spun toți jucătorii din piață, că cerere există, oamenii sunt interesați, dar nu se fac tranzacții pentru că oamenii, mai ales dacă nu se încadrează la un credit, așteptă să le mai crească veniturile sau poate să mai strângă pentru un avans", a declarat Irina Chițu, consultant financiar.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri