Sari la conținut

Venituri bugetare cu 15% din PIB mai mici decât în UE, din cauza economiei negre

România şi Lituania se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de ponderea cheltuielilor guvernamentale în PIB, cu un nivel de sub 35%, în timp ce la nivelul UE aproape jumătate din PIB (48,2%) este reprezentat de aceste cheltuieli, potrivit datelor publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat, aferente anului 2014, potrivit News.ro.

Ponderea mică a cheltuielilor în PIB este consecință a unei ponderi la fel de mici a veniturilor în PIB. La rândul lor, veniturile au o pondere redusă în PIB din cauza ponderii ridicate deținută de economia neagră în total.

Protecţia socială a reprezentat în 2014 cea mai importantă componentă (19,5% din PIB), cu un nivel al cheltuielilor de peste 20% din PIB în Finlanda, Franţa, Danemarca, Austria, Italia, Suedia, Grecia şi Slovenia. În România, ponderea protecţiei sociale în PIB a fost de 11,4%, cel mai scăzut nivel din UE, alături de ţările baltice.

La nivelul UE, domenii cu pondere importantă a cheltuielilor în PIB mai sunt sănătatea (7,2%), servicii publice generale, precum afacerile externe şi tranzacţiile cu obligaţiuni de stat, (6,7%), educaţie (4,9%) şi afaceri economice (4,2%).

În domeniul sănătăţii, ponderea variază de la peste 8% din totalul cheltuielilor guvernamentale în Danemarca, Finlanda, Franţa, Belgia şi Olanda până la 4% în România, Polonia (4,6%) şi Grecia (4,7%). Cheltuielile pentru educaţie au reprezentat 4,9% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, în 2014. Ponderea educaţiei variază de la 7,2% în Danemarca, 6,6% în Suedia, 6,4% în Finlanda, 6,3% în Belgia şi 6,2% în Portugalia până la 3% în România.