Epidemie de Norovirus la Râșnov. Peste 140 de persoane s-au prezentat la medic

Data publicării:
doctor in spital
Infecţia cu Norovirus este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

O epidemie de Norovirus este în evoluţie în oraşul Râşnov, peste 140 de persoane prezentându-se la medic pentru consult cu simptomatologia specifică în cursul săptămânii trecute, a informat, luni, Direcţia de Sănătate Publică Braşov.

Conform sursei citate, persoanele respective s-au prezentat la medicul de familie sau la spitale din judeţ cu vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice.

„În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unităţile sanitare, evoluţia acestor pacienţi fiind favorabilă. (...) Din cei 140 pacienţi cu simptomatologie digestivă, 25 s-au prezentat la unităţi spitaliceşti, iar un caz - un copil de 5 ani, la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2 - a fost spitalizat, având o evoluţie clinică bună. De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov”, a precizat DSP Braşov într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Totodată, autoritatea sanitară braşoveană a prelevat probe din reţeaua de apă a oraşului Râşnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare, a menţionat sursa citată.

Ce este Norovirusul și cum se transmite

DSP Braşov menţionează că infecţia cu Norovirus sau virusul Norwalk este denumită popular „gripa stomacului”, deşi nu are nimic în comun cu infecţia gripală.

Infecţia cu Norovirus este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor).

Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri