10.000 de militari ruși s-au întors la bază, după un exercițiu desfășurat în apropiere de granița cu Ucraina

Data publicării:
Militarii ruși execută exerciții în Crimeea
Militarii ruși execută exerciții în Crimeea. Foto: Profimedia Images

Peste 10.000 de militari ruși s-au întors la bazele lor permanente după exerciții militare care au durat o lună, apropierea Ucrainei, a relatează agenția de presă Interfax, citată de Reuters.

Interfax a scris, citând armata rusă, că exercițiile au avut loc în mai multe regiuni din apropierea Ucrainei, inclusiv în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, precum și în regiunile din sudul Rusiei Rostov și Kuban.

Desfășurarea de către Rusia a zeci de mii de militari în nordul, estul și sudul Ucrainei a alimentat temerile în Kiev și în capitalele occidentale că Moscova plănuiește un atac.

Rusia neagă că ar avea un astfel de plan, dar spune că are nevoie de garanții de securitate din partea Occidentului - inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu extinde alianța spre est, spre granițele ruse - deoarece susține că propria sa securitate este amenințată de legăturile tot mai mari ale Ucrainei cu alianța occidentală.

Moscova mai spune că își poate desfășura trupele pe teritoriul său după cum crede de cuviință.

Estimările pentru numărul de trupe rusești mutate recent aproape de Ucraina variază de la 60.000 la 90.000, iar un document al serviciilor secrete americane sugerează că numărul ar putea crește până la 175.000.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri