"A mers totul foarte repede. Într-o zi am devenit soldat pentru Rusia". Moscova recrutează sârbi pentru războiul din Ucraina

Data publicării:
sarb cu steagul pe umar
Rușii încearcă să atragă pe frontul din Ucraina cetățeni sârbi, iar unii dintre cei recrutați au declarat pentru The Guardian că procedura este foarte rapidă. FOTO: Profimedia Images

Rușii încearcă să atragă pe frontul din Ucraina cetățeni sârbi, iar unii dintre cei recrutați au declarat pentru The Guardian că procedura este foarte rapidă. „Într-o zi am devenit soldat pentru Rusia”, a spus unul dintre sârbi. Planul de recrutare este coordonat de un sârb care a luptat alături de Rusia pe frontul din Ucraina încă din 2014 și alături de mercenarii Wagner în Siria. El a promis că va recruta până la 1.000 de sârbi cu care să-și formeze propriul batalion.

La începutul lunii septembrie, Branko s-a îmbarcat pentru un zbor direct de la Belgrad la Moscova. După câteva zile petrecute în capitala Rusiei, el, împreună cu alți trei cetățeni sârbi, au fost duși la un centru de recrutare militară din Krasnogorsk, oraș de la periferia Moscovei, unde cu toții au semnat un contract cu armata rusă.

„Totul a mers foarte repede; într-o zi am devenit soldat pentru Rusia... Acum aștept să fiu trimis în Ucraina”, a spus Branko într-un schimb de mesaje pe Telegram, el cerând ca numele său real să nu fie făcut public.

La sfârșitul lunii septembrie, Moscova a făcut încă o încercare de a recruta sârbi pentru a lupta pentru armata rusă în Ucraina. The Guardian a descoperit că oficialii ruși ar avea planuri să recruteze sute de cetățeni sârbi pentru a-și întări armata.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a introdus mai multe legi pentru a atrage cetățenii străini să se alăture soldaților săi. La o reuniune de securitate la scurt timp după ce trupele sale au invadat Ucraina, Vladimir Putin a declarat că Kremlinul îi va atrage pe străinii care vor să lupte de partea Rusiei. De atunci, președintele rus a semnat un ordin de reducere a duratei minime a contractului de serviciu militar pentru străini de la cinci la un an, iar procesul de recrutare a acestora a devenit mult mai ușor.

Sentimentele pro-ruse sunt deosebit de puternice în rândul grupărilor ultra-naționaliste din Serbia , care au organizat o serie de mitinguri pro-Moscova de la începutul războiului din Ucraina. Numărul sârbilor recrutați până acum nu pare a fi suficient de semnificativ pentru a face o diferență vizibilă pe câmpul de luptă.

Planul de recrutare a sârbilor ar fi fost întocmit în timpul verii de Davor Savičić, un sârb care a luptat alături de Rusia pe frontul din Ucraina, încă din 2014.

Savičić a avut legături cu gruparea Wagner și a luptat alături de mercenarii grupării în Siria. Două surse apropiate grupării au confirmat pentru The Guardian implicarea anterioară a lui Savičić în aceste conflicte.

Într-un interviu din 21 august, Savičić a vorbit deschis despre modul în care a ajuns la conducerea unei unități de cetățeni sârbi în Ucraina.

„Acum semnăm oficial un contract cu ministerul rus al apărării. Soldații trec prin biroul militar de înregistrare și înrolare din Krasnogorsk”, a spus el, descriind detalii care se potriveau cu cele furnizate de Branko. După un antrenament suplimentar, tinerii sunt trimiși în direcția Lugansk”, a adăugat Savičić. Alături de Savičić, în timpul interviului, se afla un alt sârb, Deyan Beric, care i-a spus lui Solovyov că luptătorii sârbi s-au înrolat ca parte a diviziei 106 aeropurtate a Rusiei.

„Când Vladimir Vladimirovici [Putin] a permis străinilor să vină, am făcut un plan și i l-am prezentat generalului meu”, a spus Beric, arătând spre Savičić. „Băieții sosesc, ne întâlnim cu ei, apoi merg imediat la biroul de înregistrare și înrolare militară și semnează un contract. Majoritatea voluntarilor străini din armata rusă sunt din Serbia”, a adăugat el.

Oficialii ruși par să coordoneze îndeaproape procesul de recrutare.

Serviciul în limba rusă al BBC, care săptămâna trecută a raportat pentru prima dată despre schema de recrutare sârbă, a declarat că a obținut o înregistrare privată a unei întâlniri dintre Savičić și oficiali anonimi la Moscova, în timpul căreia Savičić a spus că intenționează să recruteze până la 1.000 de sârbi cu care să-și formeze propriul batalion.

Nu se ști care este numărul exact al sârbilor care au semnat un contract cu armata rusă, iar ministerul rus al Apărării nu a făcut comentarii pe această temă.

Orden Respubliki, o grupare anti-război, a furnizat jurnaliștilor The Guardian o listă cu 13 sârbi care s-ar fi înrolat în armata rusă în septembrie. 

„Suntem aproximativ 60-70 de oameni până acum”, a spus unul dintre sârbii de pe listă, care a călătorit din Serbia la Moscova în septembrie, adăugând că a semnat contractul cu „divizia 106 aeriană”.

Bărbatul a spus că a decis să se alăture armatei ruse din „motive ideologice” și că banii au fost pe plan secund.

În ianuarie anul trecut, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a reacționat furios la televiziunea națională, după ce un videoclip transmis de un post de șriri rus arăta voluntari sârbi care se antrenau pentru a lupta alături de trupele Wagner în Ucraina. „De ce tu, din Wagner, suni pe cineva din Serbia când știi că este împotriva legilor noastre?” a spus atunci președintele, referindu-se la legea care interzice sârbilor să participe la conflicte din străinătate.

Ministrul sârb al apărării, Miloš Vučević, i-a avertizat și pe sârbi să nu se alăture armatei ruse.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri