Abdelaziz Bouteflika, fostul preşedinte algerian, a murit la vârsta de 84 de ani. În tinerețe l-a antrenat pe Nelson Mandela

Data publicării:
Abdelaziz Bouteflika a condus Algeria timp de două decenii
Abdelaziz Bouteflika a condus Algeria timp de două decenii. Sursă foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte algerian Abdelaziz Bouteflika, obligat să cedeze puterea în 2019 după proteste masive generate de intenţia sa de a candida pentru un nou mandat, a decedat vineri la vârsta de 84 de ani, informează sâmbătă AFP.

Bouteflika a condus Alegeria timp de aproape două decenii, demisionând în 2019, după ce încercarea sa de candida pentru un al cincilea mandat a condus la proteste masive de stradă.

Abdelaziz Bouteflika a jucat un rol cheie în războiul de independență al Algeriei din anii ‘50 și ‘60, iar în 1999, când Algeria a ieșit dintr-un război civil brutal care a ucis aproape 200.000 de oameni, a devenit președinte, cu sprijinul armatei. 

După ce a suferit un accident vascular în 2013, aparițiile publice ale lui Bouteflika s-au redus drastic, pentru că i-a fost afectată capacitate de vorbire și mobilitatea.

Abdelaziz Bouteflika a fost cel mai tânăr ministru de Externe din lume

Cariera politică a lui Bouteflika a început devreme. După independența Algeriei față de Franța, câștigată în 1962, Abdelaziz Bouteflika a devenit cel mai tânăr ministru al Afacerilor Externe din lume, la doar 25 de ani. Recordul lui încă se menține, scrie BBC News

Timp de 16 ani, până la vârsta de 41 de ani, Bouteflika a fost șeful diplomației Algeriene, dar și un membru activ în cadrul ONU. În calitate de președinte al adunării generale din 1974, acesta l-a invitat pe liderul palestinian de la acea vreme, Yasser Arafat, să se adreseze organului de conducere al ONU, în ceea ce a reprezentat la acel moment o mișcare fără precedent și descrisă drept revoluționară.

Abdelaziz Bouteflika a insistat, de asemenea, ca o țară precum China să primească un loc la masa discuțiilor în cadrul ONU. Totodată, Bouteflika  s-a opus Apartheidului în Africa de Sud, iar multe voci îi atribuie faptul că i-a oferit lui Nelson Mandela prima sa pregătire militară.

Exilul, președinția, moartea și moștenirea lui Bouteflika

Bouteflika și-a petrecut anii ‘80 în exil, încercând să evite acuzațiile de corupție care au fost în cele din urmă abandonate. S-a întors în algerie la începutul anilor ‘90 și a devenit în 1999 primul lider civil al Algeriei după mai bine de trei decenii. 

Lui Abdelaziz Bouteflika i se atribuie faptul că a reușit să intermedieze pacea dintre armată și militanții islamiști înarmați care luptau în războiul civil al țării.

În 2008, Bouteflika a inițiat o modificare a constituției Algeriei, care a eliminat limita de două mandate pentru președinți. 

Când protestele primăverii arabe din 2011 au izbucnit în Africa de Nord, Bouteflika a crescut rapid subvențiile publice și a pus capăt stării de urgență de lungă durată a Algeriei.

Ultima sa apariție publică a avut loc în 2017, la patru ani după accidentul vascular cerebral, când a inaugurat o stație de metrou și noua moschee Ketchaoua din Alger. 

După îndepărtarea sa de la putere, în aprilie 2019, sub presiunea armatei şi a străzii, Abdelaziz Bouteflika a trăit în singurătate într-un azil asistat medical din Zeralda, o localitate situată la vest de capitala Alger.

Căderea sa devenise inevitabilă după săptămâni de proteste masive împotriva intenţiei anunţate de a candida pentru un al cincilea mandat de cinci ani, după 20 de ani la putere şi în pofida unei sănătăţi precare.

Potrivit canalului privat El Hayet TV, Bouteflika a încetat din viaţă la ora locală 22:00 (21:00 GMT).

În acest moment, fratele său mai mic, Said Bouteflika, este considerat drept adevăratul conducător al țării.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri