„Acesta este marele test”. Ucrainenii i-au informat pe americani că începe faza a doua a contraofensivei. Unde atacă și ce obiective au

Data actualizării: Data publicării:
razboi ucraina bun
Ucrainenii au lansat faza a doua a contraofensivei. Foto: Facebook/Armata ucraineană

Oficialii ucraineni au informat Washingtonul despre începerea unei noi faze a contraofensivei și obiectivul principal al acesteia, potrivit The New York Times, care citează surse oficiale. În noaptea de miercuri spre joi, președintele ucrainenan Volodimir Zelenski a spus, într-un mesaj video, că armata sa a avut „rezultate foarte bune pe front” și că „vor urma detalii”.

Doi oficiali ai Pentagonului, au declarat pentru The New York Times că direcția principală a contraofensivei ucrainene este în prezent în sud-est și că Ucraina va desfășura acum mii de soldați antrenați de Occident, care nu au fost până acum trimiși pe front.

Reprezentanții Kremlinului din teritoriile ocupate au susținut această relatare, raportând atacuri constante de-a lungul frontului de sud și lupte intense cu trupele ucrainene antrenate de Vest, echipate cu tancuri Leopard și vehicule de luptă Bradley.

Evgheni Balitski, lider prorus din regiunea Zaporojie, a susținut că soldații ucraineni au sporit bombardamentele în zona ocupată de ruși a regiunii.

„Acesta este marele test”

Oficialii ucraineni și-au informat omologii americani că forțele sale vor să înainteze în sud, cu scopul de a trece prin câmpurile minate și fortificațiile Rusiei în drum spre orașul Tokmak. Dacă va avea succes, următorul lor obiectiv ar fi Melitopol, situat lângă coastă, au declarat surse pentru The New York Times, potrivit Kyiv Independent.

directia de inaintare a ucrainenilor
Direcția controfensivei ucrainene în sud.

„Acesta este marele test”, a spus un oficial american, citat de The New York Times.

Obiectivul este de a tăia puntea terestră dintre Ucraina și Crimeea ocupată de ruși, sau cel puțin de a face progrese suficiente pentru a avea o poziție de tragere mai bună spre bazele rusești din Crimeea.

Cronologia estimată, așa cum a fost transmisă de oficialii ucraineni oficialilor de la Washington, sugerează că noua operațiune ar putea dura una până la trei săptămâni.

Forțele ucrainene avansează, iar situația de pe front „nu este în impas”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, miercuri. El a adăugat că numai armata ucraineană poate comenta cu exactitate progresul actual al operațiunii.

În cadrul aceluiași briefing de presă din 26 iulie, Kirby a confirmat , de asemenea, că piloții ucraineni urmează să fie instruiți cu avioanele de luptă F-16 în Danemarca și România, în timp ce Marea Britanie oferă lecții de limba engleză pentru a putea opera avioanele fabricate din Vest.

„Datele, locațiile, durata programului, toate acestea sunt încă în curs de rezolvare”, a adăugat Kirby.

Zelenski a vizitat Dnipro

Noaptea trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat o actualizare despre contraofensiva Ucrainei.

„Apropo, astăzi băieții noștri au avut rezultate foarte bune pe front”, a spus acesta. „Bravo pentru ei! Vor urma detalii”, a spus președintele ucrainean.

„Pregătim o listă de paşi pentru eliberarea Crimeei de sub ocupaţie. Acestea sunt cuprinzătoare: de securitate, economice şi sociale. Putem reintegra rapid Crimeea în ţesutul naţional al Ucrainei. De fapt, ocupanţii din Crimeea ar trebui să se gândească deja că, atât timp cât podul din Crimeea încă mai funcţionează, ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia”, a mai spus Zelenski.

Citește și Zelenski: Pregătim paşii pentru eliberarea Crimeei. Cât timp podul încă mai funcţionează, ocupanții ar trebui să se întoarcă în Rusia

Acesta nu a oferit alte informații despre contraofensivă, însă miercuri avizitat joi orașul Dnipro din sud-estul Ucrainei, în apropiere de linia frontului. Zelenski a spus că el, comandanții militari și oficialii guvernamentali au discutat despre situația de pe câmpul de luptă, aprovizionarea cu muniții pentru trupe și cum să întărească apărarea antiaeriană.

Trupele ucrainene „au spart pozițiile defensive ale Rusiei”

În cea mai recentă actualizare a conflictului, Institutul pentru Studierea Războiului susține că forțele ucrainene par să fi lansat atacul către satul Robotyne din vestul regiunii Zaporojie

Surse ruse, inclusiv din Ministerul Apărării, au susținut că trupele „au spart pozițiile defensive ale Rusiei” în nord-est.

Acesta a adăugat că imaginile geolocalizate arată că Ucraina probabil a avansat până la 2,5 km la est de Robotyne în timpul atacului, înainte ca forțele ruse să angajeze tactici de apărare și să respingă atacurile.

Dar afirmațiile diferite ale surselor ruse „proeminente” cu privire la amploarea atacului - inclusiv numărul de vehicule ucrainene utilizate și câte forțe ruse au reușit să distrugă - înseamnă că „rezultatele reale... rămân neclare”, spune ISW.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri