Video Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Data actualizării: Data publicării:
Timur Ivanov
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov. Foto: Profimedia

Un tribunal rus a dispus miercuri ca Timur Ivanov, unul dintre adjuncţii ministrului apărării Serghei Şoigu, să fie menţinut în arest preventiv, fiind suspectat de luare de mită, acesta fiind cel mai pregnant caz de corupţie de când preşedintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022, relatează Reuters, conform News.ro. 

Ministrul adjunct al apărării, Timur Ivanov, a fost reţinut marţi la locul de muncă de către Serviciul Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, pentru că ar fi acceptat o mită considerabilă.

Miercuri, tribunalul districtual Basmanni din Moscova a ordonat ca Ivanov să fie ţinut în arest până la 23 iunie. În imaginile difuzate de serviciul judiciar, Timur Ivanov, în vârstă de 48 de ani, îmbrăcat în uniformă, este arătat stând într-o cuşcă de sticlă în faţa instanţei, uşor încruntat.

Serviciul judiciar a declarat că: „Ancheta constată că Ivanov a intrat într-o conspiraţie criminală cu terţe părţi, s-a asociat cu acestea în prealabil pentru a comite o fărădelege pusă la cale de un grup organizat”. Conspiraţia avea ca scop primirea de „bunuri şi servicii la scară deosebit de mare, în timpul lucrărilor contractuale şi subcontractuale pentru Ministerul Apărării”.

Presa rusă informează că oficialul de rang înalt a negat că este vinovat. El riscă 15 ani de închisoare dacă va fi condamnat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mai multe detalii despre acest caz

Arestarea bruscă a unui aliat al lui Şoigu, căruia Putin i-a încredinţat sarcina de a lupta în războiul din Ucraina, a declanşat speculaţii cu privire la o luptă în interiorul elitei şi la o reprimare publică a corupţiei care afectează forţele armate ruseşti post-sovietice.

Unii bloggeri ruşi, care i-au acuzat de mult timp pe generalii de rang înalt de incompetenţă, s-au bucurat de aparenta cădere a unui oficial militar de rang înalt legat de mult timp de opulenţa ostentativă pe care Putin a spus clar că nu doreşte să o vadă afişată în timp de război. Unii spun că arestarea ar putea fi o lecţie publică pentru elită, deşi alţii susţin că este o lovitură pentru Şoigu, un aliat apropiat al lui Putin şi unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia.

Kremlinul a declarat că Putin și Șoigu au fost informați. Ministerul Apărării nu a făcut niciun comentariu.

Un prieten apropiat al lui Ivanov, Serghei Borodin, a fost, de asemenea, acuzat de conspiraţie pentru luare de mită.

Avere ostentativă

Ivanov, care ocupa funcţia de ministru adjunct din 2016, a fost responsabil de gestionarea proprietăţilor, locuinţelor, construcţiilor şi ipotecilor la Ministerul Apărării - ale cărui cheltuieli au crescut vertiginos de la începutul războiului.

„Să spunem doar că ancheta nu a început ieri, alaltăieri sau chiar acum o lună”, a declarat o sursă neidentificată din cadrul forţelor de ordine ruseşti pentru agenţia de presă oficială a statului, TASS. Contrainformaţiile militare au fost, de asemenea, implicate, a precizat TASS.

Ivanov a fost mult timp subiectul unor investigaţii jurnalistice care susţineau că el şi familia sa duceau un stil de viaţă luxos, cu vizite la cele mai scumpe destinaţii din Europa şi o serie de proprietăţi imobiliare de lux. În 2022, Fundaţia Rusă Anticorupţie, condusă de regretatul lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a făcut o anchetă în legătură cu Ivanov. Aceasta a susţinut că el şi familia sa au dus o viaţă de lux, inclusiv cu iahturi, elicoptere, vizite pe Riviera franceză, achiziţii de diamante şi chiar o vilă din secolul al XIX-lea pe una dintre cele mai elegante străzi din Moscova.

Revista Forbes l-a catalogat pe Ivanov drept unul dintre cei mai bogaţi oameni din structurile de securitate din Rusia.

Alte investigaţii au susţinut că ar fi vorba despre corupţie în lucrările de reconstrucţie pe care Rusia le face la Mariupol, oraşul ucrainean de la Marea Azov care este controlat de forţele ruseşti, după ce a fost, la începutul războiului, scena uneia dintre cele mai devastatoare bătălii.

Luna trecută, Putin a ordonat FSB-ului să elimine corupţia din achiziţiile publice în domeniul apărării.

Ivanov, care a absolvit cu o diplomă în matematică Universitatea de Stat din Moscova, a urcat în ierarhia sectorului de stat al energiei atomice din Rusia înainte de a deveni adjunct al şefului guvernului regiunii Moscova sub conducerea lui Şoigu, care era pe atunci guvernator.

Unii bloggeri militari ruşi i-au acuzat de mult timp pe generalii de rang înalt de corupţie, în special după retragerea grăbită a armatei din anumite părţi ale Ucrainei, după ce s-a extins prea mult în primele zile ale invaziei.

„Este clar că aceasta este o schimbare tectonică”, a declarat Iuri Podoliaka, unul dintre cei mai populari bloggeri militari pro-ruşi. „Şi nu este vorba despre Ivanov. Sper că acesta este doar începutul”, a comentat bloggerul.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri