Agenţia ONU pentru refugiaţi: Părţile implicate în conflictul din Libia folosesc migranţi drept combatanţi

Data publicării:
libia
FOTO: Getty Images

Părţile implicate în conflictul din Libia folosesc migranţi drept combatanţi, potrivit unei informaţii obţinute de la agenţia ONU pentru refugiaţi şi citată vineri de DPA.

"Avem mărturii de la persoane care se aflau în centrele de detenţie că li s-a propus să aleagă să rămână acolo o perioadă nedeterminată sau să lupte în prima linie", a declarat reprezentantul special al UNHCR pentru Mediterana Centrală, Vincent Cochetel, pentru DPA joi la Berlin, scrie Agerpres.

Cochetel nu a putut spune câţi migranţi au fost abordaţi cu această propunere.

"Am văzut că aceste eforturi de recrutare vizau în principal sudanezi", a declarat Cochetel. "Presupunem aceasta pentru că ei pot vorbi arabă", a explicat el. "Dacă decideau să facă acest lucru, li se dădea o uniformă, o puşcă şi erau atraşi imediat în acest război de gherilă urbană", a adăugat el.

UNHCR, una dintre puţinele organizaţii internaţionale prezente în Libia, are acces ocazional în taberele de internare. Din motive de securitate, UNHCR şi-a redus recent personalul în ţară.

Libia este în criză de la răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011.

Ţara bogată în petrol are două administraţii concurente: un guvern slab susţinut de ONU al prim-ministrului Fayez al-Serraj la Tripoli şi celălalt cu sediul în oraşul Tobruk, aliat cu omul forte din estul ţării generalul Khalifa Haftar.

Turcia oferă sprijin militar guvernului lui al-Serraj, în timp ce Rusia, precum Egiptul, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU) îl susţin pe Haftar.

Cancelarul german Angela Merkel găzduieşte duminică o conferinţă la Berlin în încercarea de a ajunge la un acord de pace pentru ţara nord-africană sfâşiată de război.

Citiţi şi:

Armistițiu în Libia, încheiat la apelul Rusiei și Turciei. La câteva ore de la intrarea în vigoare, părțile acuză încălcări reciproce

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri