Ajutorul pentru Ucraina ar putea să treacă de Senatul SUA, însă se va lovi de un nou obstacol major în Camera Reprezentanților

Data actualizării: Data publicării:
capitoliu
Foto: Profimedia Images

Congresul Statelor Unite a făcut, joi, un prim pas lent spre deblocarea ajutoarelor financiare cerute de preşedintele Joe Biden la pachet pentru Ucraina şi Israel, dar aprobarea finală a pachetului rămâne incertă, parlamentarii apropiaţi fostului preşedinte Donald Trump refuzând să ofere vreun dolar în plus Ucraina, la solicitarea șefului lor.

După luni de negocieri grele, Senatul SUA a acceptat, în cele din urmă, să examineze un text legislativ prin care SUA să ofere Ucrainei 61,4 miliarde de dolari şi Israelului 14 miliarde de dolari, o primă etapă într-un proces presărat de obstacole. Cu doar o zi în urmă, republicanii lui Trump au respins un proiect care includea ajutoare pentru Ucraina și Israel dar și o lege care să amelioreze situația de la graniță.

La doi ani de când a fost lansată invazia rusească împotriva Ucrainei, membrii Congresului încă nu reuşesc să se pună de acord în ce privește noi fonduri pentru această ţară, care a primit deja din partea SUA pentru a lupta împotriva Rusiei ajutoare financiare şi militare ce însumează aproximativ 113 miliarde de dolari.

Democraţii, majoritari în Senat, sunt aproape toţi favorabili continuării transferurilor de fonduri către Ucraina, în timp ce republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, sunt împărţiţi în două tabere, una pro-Ucraina, iar cealaltă, apropiată de Trump, refuză orice nou sprijin pentru Ucraina.

Pe de altă parte, republicani din ambele tabere îi cer preşedintelui Biden măsuri ferme împotriva migraţiei ilegale la frontiera cu Mexic în schimbul autorizării acestor fonduri, măsuri pe care democrații le-au acceptat în mare parte, în condițiile în care politicile lui Biden la graniță, deja extrem de conservatore, duc la deportări anuale de sute de mii de imigranți. Anterior, în maniera demagogică obișnuită pentru Trump și aliații săi, republicanii au blocat un proiect care includea măsuri anti-imigranți fără un motiv clar, altul decât că venea din partea lui Biden.

După ce vor fi examinat textul propus acum, senatorii vor da un vot asupra pachetului financiar propus de Biden şi apoi îl vor trimite spre examinare Camerei Reprezentanţilor majoritar republicane, unde lucrurile sunt aşteptate să se complice.

Totuşi, nici republicanii nu au reuşit să adopte propriul lor text legislativ pentru a încerca la rândul lor să-i forţeze mâna lui Biden, care a ajuns să-i acuze pe adversarii textului cerut de el că „fac jocul” sângerosului dictator rus, Vladimir Putin.

Ultimul pachet de ajutor militar american pentru Ucraina a fost anunţat pe 27 decembrie, iar Casa Albă a avertizat în mod repetat că, fără aprobarea de noi fonduri în Congres, SUA nu vor mai putea oferi Ucrainei alte ajutoare de acest fel. Între timp, situaţia armatei ucrainene se înrăutăţeşte, trupele aflate în criză de muniţie făcând greu faţă armatei ruse revenite în ofensivă, iar ajutorul financiar de aproximativ 18 miliarde de euro pe care UE îl va oferi Ucrainei anul acesta nu acoperă nevoile financiare şi militare ale Kievului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri