Alegeri SUA 2020. Joe Biden promite că va promulga legea egalității pentru persoanele LGBTI dacă va deveni președinte

Data actualizării: Data publicării:
comunitatea LGBTI
Joe Biden a susţinut ferm drepturile persoanelor LGBTI şi ca vicepreşedinte al SUA Foto: Profimedia Images

Joe Biden a promis că dacă va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, în primele sale 100 de zile de mandat va promulga legea egalității privind drepturile comunității LGBTI. Candidatul democrat a susținut ferm drepturile acestei comunități și pe vremea când era vicepreședinte al Statelor Unite. 

Într-un interviu acordat Philadelphia Gay News, citat de Agerpres, Joe Biden s-a angajat de asemenea să promoveze drepturile acestei comunităţi pe plan internaţional, punând egalitatea lor în centrul diplomaţiei SUA, în cazul în care va deveni preşedinte la alegerile care sunt programate a avea loc pe 3 noiembrie 2020.

Joe Biden a susţinut ferm drepturile persoanelor LGBTI şi ca vicepreşedinte în timpul lui Barack Obama, în perioada 2009-2017. Cu toate că nu este prima dată când Biden pledează pentru Equality Act, prioritatea pe care i-a acordat-o în interviu este semnificativă, având în vedere urgenţa pandemiei de coronavirus şi o întreagă serie de alte acte administrative şi măsuri care vor concura pentru atenţia sa în primele zile la Casa Albă, dacă va fi ales, notează Reuters.

Contracandidatul lui Biden la alegerile SUA 2020, Donald Trump, se opune adoptării Legii Egalității LGBTI

"Voi face din adoptarea Legii Egalităţii o prioritate de vârf în primele mele 100 de zile, prioritate căreia Donald Trump i se opune", a subliniat Joe Biden în interviul acordat via e-mail publicaţiei amintite.

Administraţia Trump se opune Legii Egalităţii, afirmând că aceasta ar "submina drepturile parentale şi libertatea de conştiinţă", şi a limitat drepturile persoanelor LGBTI în numele libertăţii religioase.

Campania lui Trump a insistat în schimb că Trump a fost primul candidat republican la preşedinţie care a evocat drepturile LGBTI, în discursul de acceptare a candidaturii din 2016, şi a numit persoane cu astfel de orientări în justiţie şi în cabinetul său.

Partidul Democrat "a beneficiat prea mult timp de voturile americanilor LGBTI fără a le oferi nimic în schimb, iar acum găsesc ocrotire la Partidul Republican", a replicat pe e-mail purtătoarea de cuvânt republicană Samantha Zager.

Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, a adoptat în 2019 Equality Act, dar de atunci proiectul stagnează în Senatul dominat de republicani. Pentru ca legea să treacă, ar trebui ca democraţii să-şi păstreze controlul în Cameră şi să preia conducerea şi la Senat, mai scrie sursa citată. 

Legea Egalității ar urma să protejeze comunitatea LGBTI de discriminare

Legea Egalităţii ar urma să-i protejeze pe cetăţenii americani de discriminare pe criterii de identitate sexuală şi de gen, prin amendarea Legii drepturilor civile din 1964, care a interzis discriminarea pe criterii de rasă, religie, sex şi origine naţională.

Pe frontul internaţional, Biden a promis să-i apere pe diplomaţii americani care iau poziţie în favoarea drepturilor LGBTI în ţări ostile acestora şi să folosească "întreaga gamă de instrumente diplomatice ale Americii", inclusiv diplomaţia privată, declaraţiile publice şi agenţiile ONU, pentru promovarea egalităţii.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri