Ambasadorul care i-a scris lui Musk să se „ducă dracului” a devenit numărul doi în diplomația ucraineană

Data actualizării: Data publicării:
Andri Melnik
Înainte de plecarea din post, ambasadorul s-a angajat într-o controversă aprinsă cu miliardarul Elon Musk, care propusese ca Ucraina să cedeze Rusiei Crimeea. Foto: Profimedia Images

Andri Melnik, fostul ambasador al Ucrainei la Berlin, cunoscut pentru poziţiile sale dure, a fost numit adjunct al ministrului de externe, transmite Reuters. Reprezentantul guvernului în parlamentul Ucrainei, Taras Menliciuk, a anunţat numirea, vineri, pe Twitter.

Melnik a fost ambasador timp de şapte ani, înainte de a fi rechemat la Kiev, luna trecută, după ce a comentat despre liderul naţionalist ucrainean, Stepan Bandera, o personalitate controversată până astăzi în Ucraina şi în străinătate. Ambasadorul era invitat adesea la televiziunile germane şi a afirmat că i-a luat apărarea lui Bandera pentru a arăta că acesta este o figură respectată în unele părţi din Ucraina.

Bandera a fost unul din conducătorii insurecţiei ucrainene atât împotriva naziştilor, cât şi a sovieticilor. Aliaţii săi au fost acuzaţi de asasinate în masă, ale căror victime au fost polonezii de pe teritoriul actual al Ucrainei.

După invazia rusească în Ucraina, începută în februarie, Melnik a criticat Germania pentru presupusa orientare pro-rusă şi a făcut lobby pentru ca guvernul german să furnizeze ţării sale armament sofisticat.

Înainte de plecarea din post, ambasadorul s-a angajat într-o controversă aprinsă cu miliardarul Elon Musk, care propusese ca Ucraina să cedeze Rusiei Crimeea deja anexată şi să organizeze noi referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate de forţele ruse.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri