Angajați ai Guvernului SUA, vizaţi de un atac cu armă sonică în Cuba. Declarațiile Departamentului de Stat

Data publicării:
cuba

Cel puţin 16 angajaţi ai Guvernului american au fost trataţi pentru simptome ce sugerea un atac sonic, ce ar fi vizat personalul diplomatic din Cuba, a anunţat Departamentului de Stat, citat de BBC News, relatează News.ro.

O purtătoare de cuvânt a precizat că atacurile par să fi încetat.

Atacurile au fost anunţate prima data de presa americană la începutul acestei luni, când SUA au aexpulzat doi diplomaţi ai Havanei de la Washington. Până joi nu a fost clar, însă, câţi angajaţi au fost afectaţi.

„Putem confirma că cel puţin 16 angajaţi guvernamentalei americani, membri ai comunităţii ambasadei noastre, au prezentat simptome”, a spus purtătoarea de cuvânt Heather Nauert. „Luăm situaţia foarte în serios”, a adăugat ea.

De asemenea, cel puţin un canadian a prezentat simptome la sfârşitul anului trecut.

Victimele, dintre care o parte au fost retrase din Cuba, au primit îngrijir medicale în SUA sau de la medici americani din Cuba.

Secretarul american de Stat Rex Tillerson a descris incidentul drept un „atac la adresa sănătăţii”.

FBI şi Serviciul de Securitate Diplomatică au demarat o anchetă privind incidentul.

Potrivit primelor informaţii ale anchetatorilor americani, diplomaţii au fost atacaţi cu un dispozitiv avansat care poate transmite un sunet ce nu poate fi auzit de om, dar poate afecta grav auzul. Astfel de dispozitive ar fi fost lăsate în sau în apropiere de casele diplomaţilor.

Nu este clar dacă acestea au fost gândite ca o armă sau dacă au servit şi alt scop şi nici dacă au fost instalate de Cuba sau de o ţară terţă, de exemplu Rusia, fără ca Havana să fie la curent.

Locuinţele personalului diplomatic american sunt gestionate sau deţinute de Guvernul cubanez, care a subliniat, într-un comunicat publicat miercuri noapte, că Havana „nu a permis niciodată şi nici nu va permite ca teritoriul cubanez să fie folosit pentru orice fel de acţiuni împotriva oficialilor diplomatici sau familiile lor, fără excepţie”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri