Antony Blinken a ajuns în Egipt, în ultima etapă a turnelului său diplomatic în Orientul Mijlociu

Data publicării:
Antony Blinken
Blinken a ajuns în Egipt. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a sosit, joi dimineaţă, la Cairo, pentru ultima etapă a maratonului său diplomatic în Orientul Mijlociu, menit să ajute la ameliorarea conflictului din Fâşia Gaza, potrivit jurnaliştilor care îl însoţesc în acest turneu.

Sosit din Israel, Blinken urmează să se întâlnească cu preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, după care se va îmbarca pentru zborul spre SUA, la finalul acestui turneu care a cuprins nouă ţări, între care Turcia şi Arabia Saudită, dar şi Cisiordania ocupată, şi în care a făcut apel la evitarea unei extinderi a conflictului din Fâşia Gaza.

În cursul turneului său, şeful diplomaţiei americane a făcut presiuni asupra Israelului pentru ca operaţiunea sa militară împotriva teroriștilor Hamas să fie mai bine ţintită şi să nu-i afecteze într-o măsură atât de mare pe civilii palestinieni.

Blinken a insistat în fiecare etapă a maratonului său diplomatic asupra necesităţii de a deschide „o cale către statul palestinian independent” şi a menţionat dorinţa ţărilor arabe de a lucra împreună pentru o integrare regională şi reconstrucţie.

„Ne-am concentrat, de asemenea, pe ziua de după acest conflict din Fâşia Gaza şi pe munca importantă care trebuie făcută pentru a ajuta la restabilirea Fâşiei Gaza”, a declarat el, miercuri seara, în timpul unei vizite fulger în Bahrein.

După ce s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, la Ramallah, în Cisiordania ocupată, Blinken a declarat că Mahmoud Abbas este hotărât să reformeze Autoritatea Palestiniană pentru o potenţială reunificare a Fâşiei Gaza, devastată de război, cu Cisiordania.

Abbas s-a deplasat, apoi, în Iordania, unde a discutat despre o „presiune în favoarea unei încetări imediate a focului” în Gaza în cadrul unor întrevederi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi cu preşedintele egiptean în oraşul port Aqaba, pe ţărmul Mării Roşii.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri