Foto Armata rusă, acuzată că instalează mine „inteligente” în Ucraina. Cum acționează dispozitivele POM-3 (Medallion)

Data publicării:
mina pom-3 medallion
Rusia este acuzată că amplasează în Ucraina mine „inteligente” POM-3 (Medallion) Foto: mil.in.ua

Atunci când se retrage din unele zone, armata rusă instalează „capcane explozive” interzise de dreptul internaţional, inclusiv în depozite de alimente, locuinţe private şi în cadavre omeneşti, a acuzat, luni, Ministerul de Externe de la Kiev. Este vorba despre mine terestre „inteligente”, concepute în aşa fel încât să detecteze prezenţa unor ţinte pe o rază de 16 metri în jurul lor şi să explodeze la înălţimea ochilor, gâtului sau picioarelor, susține organizația guvernamentală Handicap Internațional, care militează pentru interzicerea minelor terestre.

Aceste mine ruse, POM-3, cunoscute şi sub numele de Medallion, sunt dispozitive de nouă generaţie, dotate cu un senzor de mişcare care detectează o persoană aflată la o distanţă de 50 de paşi şi explodează fără ca cineva să manipuleze sau să calce dispozitivul, explică organizația Handicap Internațional într-un comunicat transmis cu ocazia Zilei internaţionale pentru conştientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal.

Minele au fost desfăşurate de armata rusă la 26 martie pe teritoriul ucrainean cu ajutorul rachetelor trase de pe lansatoare terestre concepute special cu acest scop, potrivit celui mai recent raport difuzat de organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW).

MAE ucrainean: Armata rusă a minat 80.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean

Armata rusă a minat până acum peste 80.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean, din care peste 62.000 de kilometri pătraţi au fost minaţi de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, a transmis luni Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

„După primul val al agresiunii armate ruse împotriva Ucrainei, în 2014 (data anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea - n.r.), circa 16.000 de kilometri pătraţi în regiunile Lugansk şi Doneţk au fost contaminate cu mine şi explozivi de război”, susține MAE ucrainean.

„Astăzi, potrivit unor estimări preliminare, contaminarea (cu mine şi alte materiale explozive) afectează 80.000 de kilometri din teritoriul Ucrainei'”, adaugă comunicatul diplomaţiei ucrainene.

mina pom-3 medallion - mil.in.ua
Mina rusească POM-3 (Medallion) este o armă interzisă Foto: mil.in.ua

„Ruşii continuă implacabil să semene moarte şi mutilare pe pământ ucrainean. În timp ce toată lumea civilizată renunţă şi interzice minele terestre, Rusia intensifică utilizarea lor în Ucraina, ba chiar testează noi tipuri de mine terestre, cum sunt cele de tip POM-3 şi altele. (...) Federaţia Rusă se află în război nu doar cu Forţele Armate ale Ucrainei, ea luptă şi împotriva populaţiei civile din Ucraina, încălcând grav legile războiului”, a subliniat MAE ucrainean.

„Anul trecut, 80% dintre victimele acestor arme au fost civili, din care 30% erau copii. Minele ucid şi provoacă răni grave, dar produc şi sechele fizice severe şi traume psihologice de durată”, a subliniat Anne Hery, directoarea serviciului juridic al Handicap International.

Minele terestre sunt interzise de Tratatul de la Ottawa din 1997, semnat de 164 de ţări, dar nu şi de Rusia. În schimb, Ucraina este semnatară a tratatului.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri