Armata SUA anunță noi operațiuni împotriva rebelilor din Yemen. Zece drone ale Houthi și trei ale Iranului au fost distruse

Data publicării:
rebel houthi
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Armata americană a anunţat, miercuri, o serie de operaţiuni militare împotriva rebelilor houthi din Yemen care ameninţau navigaţia în Marea Roşie, afirmând că a distrus cel puţin 10 drone de atac, rachete şi un post de comandament.

Miercuri, în jurul orei locale 20:30, „rebelii Houthi sprijiniţi de Iran au lansat o rachetă antinavă din zonele pe care controlează în Yemen către golful Aden. Racheta a fost doborâtă de USS Carney”, a transmis comandamentul militar american în Orientul Mijlociu (CENTCOM) într-un comunicat.

După mai puţin de o oră, acelaşi distrugător a „doborât trei drone iraniene care se aflau în apropierea sa”, a adăugat Centcom, fără a preciza dacă dronele erau înarmate sau nu.

În timpul serii, Centcom a anunţat că lovituri ale forţelor americane au distrus zece drone de atac şi un post de comandament ale houthi în Yemen, care „constituiau un pericol iminent pentru navele comerciale şi pentru navele militare americane în regiune”.

Anterior, în timpul zilei de miercuri, armata americană a distrus o rachetă sol-aer a rebelilor Houthi ce fusese trasă dinspre Yemen. Această rachetă ameninţa avioane americane, a explicat CENTCOM, care nu a precizat ce tip de aparat ar fi putut fi vizat de rebelii Houthi. Şi alte grupări înarmate proiraniene au atacat în ultimele luni baze americane din Irak şi Siria.

SUA şi Iranul au declarat constant că nu doresc o „escaladare” a tensiunilor în Orientul Mijlociu, în contextul războiului din Gaza.

Pe de altă parte, compania britanică de securitate maritimă Ambrey a anunţat că o rachetă trasă din Yemen a lovit o navă comercială. „Potrivit informaţiilor noastre, o navă comercială a fost vizată de o «rachetă» în timp ce trecea prin golful Aden, în largul coastelor Yemenului”, a transmis Ambrey, care a precizat că racheta, care a produs o explozie la bordul navei, fusese trasă din provincia Taez, din sudul Yemenului.

Potrivit Pentagonului, rebelii houthi au efectuat peste 35 de atacuri contra unor nave în Marea Roşie şi golful Aden începând din 19 noiembrie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri