Aurescu a vorbit la telefon cu omologii finlandez și suedez și cu secretarul general al NATO, la întoarcerea din Turcia

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu face declarații.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe român, Bogdan Aurescu, anunță că a discutat la telefon cu omologii săi din Suedia și Finlanda, dar și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și că i-a informat pe aceștia de discuțiile pe care le-a purtat la Istanbul cu ministrul turc de externe și cu Erdogan.

„Discuții telefonice, azi, cu colegii mei, Ann Linde, Pekka Haavisto și cu secretarul general Jens Stoltenberg, pentru a-i informa de discuțiile mele de la Istanbul din 27 mai, la cel mai înalt nivel, cu liderii turci, legat de aderara Suediei și Finlandei la Alianță și pentru următorii pași”, a scris Aurescu pe Twitter.

Bogdan Aurescu a discutat, vineri, cu Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de externe, în cadrul reuniunii trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, desfășurată la Istanbul.

Cei doi oficiali au purtat discuții referitoare la posibilitatea creării unui format bilateral de tipul ședinței comune de guvern între cele două state, despre schimburile comerciale între România și Turcia, despre situația războiului din Ucraina, dar și despre aderarea Finlandei și Suediei, față de care Turcia se opune.

Aurescu și Cavusoglu au semnat un memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul arhivelor diplomatice, document care va reprezenta o bună bază pentru dezvoltarea de programe de cooperare în domeniul cercetării istorice, pe aspecte de interes comun, informează MAE.

Ulterior, Aurescu a fost primit și de Erdogan. În legătură cu aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, ministrul Aurescu a prezentat, în cadrul întâlnirii cu Erdogan, elementele rezultate din discuțiile recente cu omologii suedez și finlandez și a exprimat speranța că procesul de negocieri în curs va duce la un rezultat pozitiv, a precizat MAE.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri