Averea celor mai bogați 5 oameni din lume s-a dublat în numai 3 ani. Primul trilionar ar putea să apară în curând

Data actualizării: Data publicării:
Cei mai bogați oameni din lume., colaj
Cei mai bogați oameni din lume. Foto: Profimedia

Cei mai bogați cinci oameni din lume au devenit mult mai bogați în ultimii ani, relatează CNN.

Din 2020, averea netă a acestor miliardari a crescut cu 114%, până la un total de 869 de miliarde de dolari, potrivit raportului anual al inegalității Oxfam, publicat duminică. Dacă tendințele actuale continuă, lumea ar putea să aibă primul trilionar în următorul deceniu.

În același timp, aproape 5 miliarde de oameni la nivel global au devenit mai săraci, deoarece se confruntă cu inflația, războiul și criza climatică. Ar fi nevoie de aproape 230 de ani pentru a elimina sărăcia, pe baza traiectoriei actuale.

Raportul, care se bazează pe date compilate de Forbes, este programat să coincidă cu începerea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, o reuniune de elită a unora dintre cei mai bogați oameni și lideri mondiali.

Deși inegalitatea este în creștere, există speranță, a spus Nabil Ahmed, directorul Oxfam America pentru justiție economică și rasială. Angajații și-au cerut drepturile prin greve și acorduri care le îmbunătățesc veniturile și condițiile de muncă. De asemenea, unele guverne au fost de partea lor, promovând politici menite să consolideze drepturile angajaților.

„Ne aflăm într-o nouă epocă de aur, dar angajații, autoritățile de reglementare și organizatorii sindicali și comunitari încep să facă fisuri în ea”, a spus Ahmed.

Elon Musk, care conduce mai multe companii, inclusiv Tesla și SpaceX, a fost marele câștigător în ultimii ani. Averea sa a crescut la 245,5 miliarde de dolari la sfârșitul lunii noiembrie, în creștere cu 737% față de martie 2020.

Bernard Arnault, președintele gigantului francez de produse de lux LVMH, și familia sa aveau o avere netă de 191,3 miliarde de dolari, în creștere cu 111%.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a avut o avere de 167,4 miliarde de dolari, în creștere cu 24%; în timp ce averea fondatorului Oracle, Larry Ellison, a totalizat 145,5 miliarde de dolari, în creștere cu 107%.

În completarea listei celor mai bogați cinci oameni a fost CEO-ul Berkshire Hathaway, Warren Buffett, a cărui avere netă a crescut cu 48%, până la 119,2 miliarde de dolari.

În total, bogăția miliardarilor a crescut cu 3,3 trilioane de dolari, sau 34%, din 2020. Averea lor a crescut de trei ori mai repede decât rata inflației, potrivit Oxfam.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri