Sari la conținut

„Maxim un an”. Avertisment de la Seul privind arsenalul nuclear al Coreei de Nord

În maxim un an, Coreea de Nord ar putea anunța finalizarea programului său nuclear, a avertizat marți ministrul pentru Reunificare de la Seul, Cho Myoung-gyon, potrivit agenției Yonhap.

Declarația oficialului sud-coreean vine în contextul informațiilor prezentate de autoritățile japoneze, potrivit cărora, în urma detectării unor semnale radio, regimul de la Phenian ar pregăti noi teste cu rachete balistice.

„Coreea de Nord își dezvoltă armele nucleare într-un ritm rapid. Nu putem exclude posibilitate ca Nordul să anunțe finalizarea forței sale nucleare în maxim un an”, a afirmat ministrul sud-coreean pentru Reunificare.

Citește și: „Nave-fantomă” din Coreea de Nord, eșuate pe coasta Japoniei. La bord au fost descoperite 10 cadavre

Cho Myoung-gyon a adăugat că 2018 reprezintă un „an-cheie” pentru dictatura dinastică de la Phenian, deoarece va marca 70 de ani de la întemeierea Coreei de Nord.

Citește și: Aliatul mai puțin cunoscut al Coreei de Nord

Coreea de Nord a efectuat săptămânal teste nucleare și ale rachetelor intercontinentale, din aprilie până în septembrie, când s-a oprit. Informațiile publicate de televiziunile japoneze anunțau, la începutul lunii octombrie, că surparea unui tunel la centrul de testare nucleară s-ar fi surpat și că cel puțin 200 de muncitori nord-coreeni ar fi fost uciși.

Ultima rachetă lansată de Coreea de Nord în septembrie a survolat insula japoneză Hokkaido și s-a prăbușit în mare.

 

Pe aceeași temă