Avertisment în contextul noului val de migranți din Afganistan: Europa trebuie să se protejeze în faţa "riscului terorist"

Data publicării:
barbat cu geanta amenintare terorista
Europa trebuie să se protejeze în faţa "riscului terorist", în contextul presiunii migrației excesive, a avertizat directorul Frontex. FOTO: Getty Images

Europa trebuie să se protejeze în faţa "riscului terorist", în contextul presiunii migrației excesive accentuată de exilul afganilor care fug de regimul taliban, a avertizat directorul Frontex, Fabrice Leggeri.

"S-au tras învăţăminte din criza din 2015, când războiul din Siria a generat un aflux de migranţi spre Europa", a declarat Fabrice Leggeri, directorul Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, la postul RTL.

"Există un bun compromis între necesitatea morală şi umanitară de a proteja persoane afgane (...) şi, respectiv, necesitatea de a proteja frontierele externe ale Uniunii Europene contra sosirilor de persoane ce ar (putea) fi migranţi economici şi de asemenea persoane ce ar ameninţa securitatea internă a Europei şi în special care ar avea legături cu mişcări teroriste", a explicat el, citat de Agerpres.

Odată cu viitorul val de refugiaţi afgani, estimat la 500.000 de persoane de Naţiunile Unite, "există riscul terorist, ce va fi cu precădere important", a insistat directorul Frontex, agenţie însărcinată cu lupta împotriva imigraţiei clandestine la porţile Europei.

Comparat cu afluxul masiv şi brusc de migranţi care a avut loc în 2015, se poate spune că de data aceasta se va exersa "o presiune a migraţiei progresivă", anticipează Fabrice Leggeri, care a participat la o reuniune organizată la Bruxelles, în timpul căreia europenii au încercat să găsească un consens pentru a armoniza criteriile de primire a afganilor. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri