Galerie Foto BBC. Băi de mulțime și desene ciudate. Semnificația din spatele aparițiilor neobișnuite ale lui Putin, după rebeliunea Wagner

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Președintele Putin a desenat pe o tablă interactivă. FOTO: Profimedia Images

În ultima săptămână, președintele Putin a avut o serie de apariții publice neobișnuite - toate televizate - într-o încercare aparentă de a calma situația, în urma rebeliunii mercenarilor Wagner. BBC a făcut o trecere în revistă a principalelor momente cu președintele rus de săptămâna trecută, în încercarea de a ajunge la o concluzie a comportamentului său neobișnuit.

Președintele Putin a desenat pe o tablă interactivă. FOTO: Profimedia Images
Președintele Putin a desenat pe o tablă interactivă. FOTO: Profimedia Images

Luni: S-a adresat națiunii

La puțin timp de la rebeliunea mercenarilor Wagner, Vladimir Putin a anunțat că se va adresa națiunii, o alocuțiune nocturnă destul de neobișnuită, dacă vorbim despre președintele Rusiei. Toată lumea a crezut inițial că va fi un discurs care „va decide soarta Rusiei”, mai ales în urma evenimentelor recente.

Putin a apărut pe ecranele televizoarelor puțin după ora 22:00. A devenit clar foarte repede că discursul nu decidea soarta Rusiei, nefiind anunțuri majore. Însă, discursul, care a durat cinci minute, a oferit indicii despre modul în care Kremlinul va întoarce în favoarea sa evenimentele dramatice din weekend, mai exact rebeliunea grupului Wagner.

Russia: Putin Speech on Wagner Mercenary Revolt
Vladimir Putin s-a adresat luni națiunii, după rebeliunea mercenarilor Wagner. FOTO: Profimedia Images

Putin a descris imaginea unei țări care s-a unit pentru a învinge trădarea liderilor lui Wagner.

El a încercat să îi aducă pe toți de partea sa: a mulțumit publicului rus, oficialilor ruși, liderilor religioși, forțelor armate ruse și serviciilor sale de securitate. El a făcut o distincție între liderii revoltei și luptătorii și comandanții obișnuiți ai lui Wagner, pe care îi laudă ca fiind patrioți. În mod esențial, el s-a prezentat ca fiind omul care a evitat o mare vărsare de sânge.

„De îndată ce aceste evenimente au început să se desfășoare, în conformitate cu instrucțiunile mele directe, au fost luate măsuri pentru a evita vărsarea de sânge”, spunea președintele rus luni.

Marți: Laude aduse militarilor

Marți dimineață, Vladimir Putin a continuat strategia și a început să încerce să-și restabilească autoritatea.

El a decis organizarea unui eveniment pe grabă, dar cu mult fast. Aproximativ 2.500 de soldați, gardieni ruși și ofițeri de securitate au fost aliniați în Piața Catedralei din Kremlin. Acesta este locul unde au avut loc procesiunile de încoronare și înmormântare ale țarilor ruși.

A urmat Putin, în mijlocul fanfarei, coborând numeroasele trepte ale Kremlinului până în piață. Drumul a fost nelipsit de covorul roșu. A urmat încă un discurs, însă de această dată în fața trupelor sale.

profimedia-0785797868
Vladimir Putin în Piața Catedralei de la Kremlin. FOTO: Profimedia Images

Dar chiar înainte de a începe să vorbească, imaginile au spus totul. Elementele peisajului, Biserica Ortodoxă, Kremlinul, președintele și armata, transmiteau un mesaj indirect, dar clar: „Pentru credință, pentru țar și Patrie”.

Cu alte cuvinte, mesajele vizuale de aici au ca scop prezentarea Rusiei ca o țară unită în spatele lui Vladimir Putin. Este aproape ca și cum ar vrea ca rușii să creadă că Biserica, armata și președintele sunt interconectate, chiar parte a unui întreg.

În scurta sa alocuțiune, președintele Putin a susținut din nou că societatea rusă s-a unit după revolta Wagner, dar cea mai mare parte din ceea ce a spus el este o laudă la adresa armatei sale pentru că „a oprit un război civil”.

S-a ținut chiar și un minut de reculegere pentru piloții forțelor aeriene care au fost uciși. Președintele le-a adus un omagiu, dar, din nou, mercenarii nu au fost trași la răspundere.

Mesajul general: președintele nu este doar la conducere. Cu ajutorul armatei ruse și al poporului rus, el tocmai a obținut o mare victorie.

Miercuri: Băi de mulțime

Acesta este, probabil, cel mai surprinzător moment cu Putin al săptămânii. Poate, chiar al anului. Asta pentru că am putut vedea un Putin foarte puțin asemănător cu Putin din ultima perioadă, în ceea ce privește apropierea de oameni.

Acesta a făcut o adevărată baie de mulțime în cadrul unei deplasări în Daghestan. Dar nu această întâlnire este cea care a dominat buletinele de știri de mai târziu de la televiziunea rusă, ci scenele nebunești care au urmat.

Liderul de la Kremlin a apărut în imagini asaltat de o mulțime din orașul Derbent, care părea, nici mai mult, nici mai puțin, că îl adoră.

Russia Putin North Caucasian Federal District
Vladimir Putin a făcut baie de mulțime în Daghestan FOTO: Profimedia Images

Ne-am obișnuit să îl vedem pe Vladimir Putin păstrând distanța față de cei cu care intră în contact, însă nu și aici. În Daghestan, el a sărutat copii, a îmbrățișat femei, a dat mâna cu oamenii și a făcut fotografii împreună cu ei.

„Țipete, chiuituri, aplauze”. Așa a descris scena prezentatorul unui talk-show popular de pe canalul Russia-1.

„Nici măcar vedetele rock nu primesc o astfel de primire. Occidentul își bate joc de faptul că, după revolta lui Prigojin, președintele a fost slăbit. Acest lucru dovedește că lucrurile stau exact invers”, mai spunea el.

Comportamentul lui Putin pare atât de ieșit din comun. Pe de altă parte, nimic nu mai pare normal în Rusia.

Președintele rus tocmai a supraviețuit unei revolte armate. Poate că simte nevoia să demonstreze - țării, elitei politice și lui însuși - că încă mai are susținători acolo. O expresie „spontană” de adorație publică s-ar potrivi.

În timp ce privim aceste imagini, ne putem gândi la ce s-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a fost încheiat acordul pentru a pune capăt revoltei. În timp ce luptătorii Wagner conduși de Prigojin au părăsit Rostov sâmbătă seara, au fost aclamați pe străzi. A văzut Vladimir Putin aceste imagini? Simte nevoia de propriul său moment de „erou”?

Probabil că nu vom ști niciodată.

Joi: Ovații și...desene

Președintele Putin a participat joi la o conferință de afaceri la Moscova. Nu este tocmai un alt moment de rock-star. Totuși, orice ocazie pentru a încerca să arate că este la conducere, că este activ și că are sprijinul poporului este binevenită.

Președintele rus a fost aplaudat la intrarea în sală, s-a așezat și l-a ascultat pe unul dintre organizatori, care a ținut un discurs de deschidere.

„Vladimir Vladimirovici, împreună cu dumneavoastră și cu întreaga țară, și noi am trăit cu neliniște evenimentele din 24 iunie. Suntem cu toții alături de dumneavoastră și vă susținem cu toții”, spunea organizatorul, adresându-i-se lui Putin. 

Ulterior, delegații l-au ovaționat în picioare pe Vladimir Putin. Mai mult decât atât, a apărut și un alt videoclip, ceva mai bizar, de la același eveniment. Președintele Putin a început să deseneze pe o tablă interactivă. Rezultatul a fost o față roșie ca în desene animate, cu trei fire de păr. 

vladimir putin
Președintele Putin a desenat pe o tablă interactivă. FOTO: Profimedia Images

Apropierea de armată, discursurile și fanii care „îl adoră”. Cu acest tip de imagini, liderul de la Kremlin încearcă să arate că a revenit la control. Are timp chiar și să deseneze. 

În urma revoltei, am asistat săptămâna aceasta la un Putin foarte activ. A fost aici, a fost acolo, a părut să fie peste tot. A fost aproape ca și cum ar fi dat startul campaniei pentru realegere, deși mandatul său prezidențial expiră anul viitor.

Dar imaginile pozitive nu schimbă faptul că rebeliunea a luat Kremlinul prin surprindere. A fost o amenințare. Mercenarii erau în drum spre Moscova când revolta a fost anulată. A fost o provocare fără precedent la adresa autorității lui Putin, iar consecințele pe termen lung ale acestui lucru sunt încă neclare.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri