BBC: „Lumea în care Putin are dreptate în absolut orice”. Culisele conferinței-maraton, atent pusă în scenă de Kremlin

Data actualizării: Data publicării:
RUSSIA MOSCOW PUTIN ANNUAL PRESS CONFERENCE Q&A SESSION
Vladimir Putin, la conferința anuală, în studioul special amenajat la Moscova. Sursa foto: Profimedia Images

Un jurnalist BBC a participat la conferința anuală ținută de Putin și a descris culisele acesteia, într-un articol care povestește cum au fost coregrafiate detaliile din studioul improvizat special cu această ocazie, astfel încât președintele Rusiei să aibă dreptate în absolut orice.

Jurnalistul BBC își deschide articolul cu ceea ce, probabil, l-a uimit cel mai mult: „Sunt într-o cameră cu Vladimir Putin. Și alți 600 de oameni.”

Conferința a avut loc într-o sală de expoziții vizavi de Kremlin, care s-a transformat special cu această ocazie într-un studio TV, plin de ecrane video. Aici, jurnaliștii ruși - și câțiva corespondenți străini - îl urmăresc pe liderul de la Kremlin găzduind o conferință de presă de sfârșit de an, combinată cu un segment cu întrebări de la telespectatori. Putin va răspunde și la întrebări venite din partea membrilor publicului și a presei selectate.

Nu poți rata spectacolul dacă ești în Rusia și ai televizorul pornit. Programul este transmis în direct de toate principalele canale TV rusești, scrie jurnalistul BBC. Se numește „Rezultatele anului cu Vladimir Putin”. De fapt, este lumea conform lui Vladimir Putin. O lume în care liderul de la Kremlin are dreptate în absolut orice.

„Am învățat să identific ceea ce este cel mai important”, anunță președintele Putin, „și apoi să fac totul pentru a atinge aceste obiective, fără să fiu atent la cele neimportante”.

Obiectivele lui de război nu s-au schimbat. Moderatoarea îi pune o întrebare lui Putin, care a fost trimisă de un telespectator. Este vorba despre „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina: „Când va fi pace?”

„Când ne atingem obiectivele”, răspunde președintele.

Anul trecut, pe vremea asta, Vladimir Putin a fost supus unei presiuni intense. „Operațiunea sa specială” mersese foarte rău.

După cum a recunoscut și Kremlinul, armata rusă suferise pierderi „semnificative”. Ucraina revendica teritoriul ocupat de ruși: situația îl forțase pe președintele rus la o „mobilizare parțială”, alegând sute de mii de bărbați ruși să lupte în Ucraina. Nu este surprinzător, așadar, că Kremlinul a anulat conferința lui Putin de anul trecut.

Acum, Vladimir Putin pare din ce în ce mai încrezător în situația de pe câmpul de luptă.

„Practic, de-a lungul întregii linii de contact, forțele noastre armate își îmbunătățesc situația”, spune președintele.

Partea emisiunii cu telefoane în direct este concepută pentru a-l prezenta pe Putin drept opusul lui Dorel al Rusiei, reparatorul de renume mondial, și pentru a-i crește popularitatea înaintea alegerilor prezidențiale din martie viitor.

Într-un mesaj video, un pensionar rus se plânge de creșterea prețului ouălor.

„Președintele meu preferat”, declară ea, „te rog să reglezi situația”.

Îmi întorc privirea de la președinte, sus, spre un ecran gigant care arată mesajele text trimise de telespectatori. Fac o lectură fascinantă, notează reporterul BBC.

Sunt multe laude pentru Putin.

„Cum ne asigurăm că Putin trăiește pentru totdeauna?” se citește un mesaj de la un telespectator. „Un Putin puternic este o Rusia puternică”, spune alt mesaj.

Dar există și texte critice: „Vrea Putin să pună capăt războiului?”

„Vladimir Vladimirovici, ai lucrat prea mult timp”.

„Când se va schimba puterea în Rusia?”

„Poți să-mi spui cum să mă mut în Rusia pe care o vedem la televizor, aici?”

Niciuna dintre aceste critici nu este adresată președintelui în timpul difuzării sau citită live. Deloc surprinzător. Această extravaganță TV este menită să-l promoveze pe Putin, nu să pună la îndoială munca lui.

Dar faptul că au ajuns pe ecranul video sugerează că Kremlinul, cel puțin, simte nevoia să sugereze existența unor puncte de vedere diferite, fără a le acorda prea multă importanță.

„Maratonul de patru ore este atent coregrafiat. Am primit invitație, dar președintele nu va răspunde la nicio întrebare. Păcat. La aproape doi ani de la invazia pe care a ordonat-o, erau atât de multe de întrebat”, își încheie reporterul BBC viziunea personală despre cum a decurs conferința anuală a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în 2023.

NB: Președintele Putin nu a acceptat nicio întrebare a editorului BBC Rusia, Steve Rosenberg.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri