Beijing: Pompeo nu are dovezi că virusul a fost conceput într-un laborator chinez

Data publicării:
Pompeo
Mike Pompeo. Foto: state.gov

Secretarul de stat american Mike Pompeo "nu poate prezenta probe" privind o scurgere a noului coronavirus dintr-un laborator din China, pentru că "nu există", a transmis miercuri Beijingul, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Şeful diplomaţiei americane a afirmat duminică faptul că ar exista "probe uriaşe" că virusul aflat la originea epidemiei de COVID-19 a pornit dintr-un laborator de virologie din Wuhan, oraşul din centrul Chinei unde a apărut boala la sfârşitul anului trecut.

"Pompeo s-a exprimat în mai multe rânduri, dar nu poate prezenta probe", a declarat în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului Chinez de Externe, Hua Chunying.

"Şi de ce? Deoarece nu există niciuna", a afirmat ea, adăugând că această chestiune a originii epidemiei ar trebuie lăsată pe seama experţilor ştiinţifici, şi "nu pe seama politicienilor care mint în numele nevoilor de politică internă".

Washingtonul şi-a intensificat presiunea asupra Beijingului în ultimele săptămâni, acuzând regimul comunist că a reacţionat cu întârziere la apariţia epidemiei, şi apoi, direct, că a permis scurgerea virusului de la Institutul de Virologie din Wuhan.

"Există probe uriaşe că de acolo a pornit", a declarat duminică secretarul de stat american la postul de televiziune ABC.

"Nu este prima dată" când China pune astfel "lumea în pericol" din cauza "unor laboratoare care nu respectă normele", a insistat el, fără a dori să spună dacă este de părere că noul coronavirus a fost eliberat intenţionat de Beijing.

Televiziunea publică chineză a calificat încă de luni afirmaţiile lui Pompeo ca fiind "demente".

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat la rândul său joi că va impune Beijingului noi taxe vamale punitive ca sancţiune pentru răspândirea epidemiei şi pentru consecinţele acesteia asupra economiei americane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri