China, cel mai dur avertisment la adresa SUA, împotriva unei vizite a lui Nancy Pelosi în Taiwan: Armata chineză va acţiona ferm

Data actualizării: Data publicării:
soldati chinezi in camuflaj, cu pusca cu luneta si bicoclu in padure
Foto: Profimedia

Armata chineză nu va rămâne pasivă dacă Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, va face o vizită în Taiwan aşa cum și-a arătat intenția, a avertizat marţi un purtător de cuvânt al ministerului apărării de la Beijing.

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, purtătorul de cuvânt Tan Kefei a declarat că Beijingul cere Washingtonului să îşi onoreze promisiunea de a nu susţine independenţa Taiwanului, iar dacă partea americană insistă asupra vizitei, forţele armate chineze vor acţiona ferm pentru a împiedica orice amestec extern sau orice manevră separatistă a autorităţilor de la Taipei, potrivit agenției Xinhua, preluată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt a reiterat poziţia cunoscută a Chinei privind apărarea suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale, în condiţiile în care Beijingul consideră Taiwanul un teritoriu chinez care trebuie să revină sub autoritatea sa.

Tan a adăugat că partea chineză a arătat clar Washingtonului că se opune unei eventuale vizite în Taiwan a preşedintei Pelosi. Dacă aceasta ar ajunge în insulă, „ar încălca grav principiul unei singure Chine şi prevederile celor trei comunicate comune chino-americane, ar afecta grav suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei şi ar deteriora grav bazele politice ale relaţiilor dintre China şi SUA”, a spus el.

Potrivit reprezentantului ministerului apărării, ar urma inevitabil o deteriorare gravă a legăturilor bilaterale, inclusiv militare, şi s-ar ajunge la o nouă escaladare a tensiunilor din Strâmtoarea Taiwan.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, Nancy Pelosi, intenţionează să efectueze luna viitoare o vizită în Taiwan, pe fondul tensiunilor cu China. Ea a vrut să facă această vizită în aprilie, fapt care a stârnit proteste vehemente din partea Chinei, dar a trebuit s-o anuleze, după ce s-a îmbolnăvit de Covid.

China a reacționat și a transmis avertismente puternice inclusiv pe cale privată către administrația Biden în privința unei astfel de vizite.

Nancy Pelosi nu ar fi primul membru al Congresului american care ar vizita Taiwanul anul acesta, dar ar fi cel mai înalt oficial american care ar face această vizită în ultimii 25 de ani (fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Newt Gingrich, a călătorit acolo în 1997).

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri