Belarusul amenință Polonia cu războiul: În caz de conflict, teritoriul polonez va fi obiectivul principal

Data actualizării: Data publicării:
Lukașenko
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a semnat sâmbătă o lege care interzice mass-media „neprietenoasă" din ţări străine în Belarus. Foto: Profimedia Images

Belarusul amenință Polonia cu războiul și spune că această țară va fi primul său obiectiv militar, în cazul în care „va fi atacat”. Adjunctul șefului armatei bieloruse, Ruslan Kosighin spune că Belarusul „va răspunde” cu lovituri asupra infrastructurii de război și a posturilor de comandă ale Poloniei.

„În cazul declanşării unui conflict, teritoriul Poloniei şi infrastructura sa militară se transformă în obiectivul principal”, a amenințat Kosighin, citat de agenţia oficială Belta, conform Agerpres.

Militarul bielorus spune că Belarusul își va concentra răspunsul asupra „centrelor de luare a deciziilor, sistemelor de control, centrelor de amplasare a sistemelor de apărare antiaeriene, arsenalelor și bazelor, dar și altor obiective economice importante”.

„Suntem pregătiţi pentru diverse evoluţii ale situaţiei. Nu am dori să avem de-a face cu un scenariu militar, însă în Occident trebuie să se înţeleagă foarte clar că răspunsul nostru în faţa oricărei provocări armate va fi, fără echivoc, adecvat şi ferm”, a adăugat oficialul belarus.

Kosighin a insistat că Belarusul acordă o atenţie specială amplasării sistemelor de apărare antiaeriană americane în regiunea europeană şi îndeosebi în Polonia, unde este pe punctul să fie pusă în funcţiune o bază de acest tip, situaţie văzută de regimul dictatorial de la Minsk drept „o provocare şi o ameninţare militară”.

„Întreg ansamblul de pregătiri militare ale Occidentului, inclusiv pe teritoriul Poloniei, este o dovadă a activităţii planificate de Washington şi Bruxelles care, sub pretextul îngrădirii ameninţărilor dinspre est (...) creează grupuri militare pentru posibila lor folosire în această direcţie”, a susţinut el.

Militarul bielorus a concluzionat că, „în fond, este vorba despre pregătiri pentru a realiza operaţiuni militare în direcţia est”.

De ceva vreme, dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, încearcă să acrediteze ideea ridicolă că țara sa ar fi putea fi atacată de Polonia sau de alte țări NATO. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri