Biden ar putea merge în Polonia la un an de la începutul invaziei rusești, însă exclude o deplasare în Ucraina

Data publicării:
biden elicopter
Preşedintele american a fost deja în Polonia în martie 2022. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden a apreciat joi ca fiind „posibilă” o viitoare vizită a sa în Polonia, însă a exclus o eventuală deplasare în Ucraina, în timp ce se apropie 24 februarie, data la care Rusia a invadat această ţară, anul trecut, informează AFP, citată de Agerpres.

„Este posibil să mă duc în Polonia, însă asta e tot”, a spus preşedintele american, răspunzându-i astfel unei jurnaliste care l-a întrebat despre o eventuală deplasare a sa în Ucraina.

„Nu am decis deocamdată când mă voi duce în Polonia, nici măcar dacă mă voi duce”, a adăugat Biden.

Polonia, ţară membră a NATO, joacă un rol-cheie în dispozitivul occidental de susţinere a Ucrainei, iar Casa Albă evocă deja de mai multă vreme o nouă vizită a lui Joe Biden în această ţară.

Preşedintele american, ale cărui deplasări implică un dispozitiv de securitate extrem de puternic, a fost deja în Polonia în martie 2022, pentru a se întâlni acolo cu autorităţi poloneze, militari americani şi refugiaţi ucraineni.

Consilierii preşedintelui american se gândesc de mai multe săptămâni cum să marcheze trecerea unui an de la invazia rusă, fiind avut în vedere şi un discurs major al liderului de la Casa Albă, în care acesta să evidenţieze rezistenţa poporului ucrainean şi să amintească faptul că, atunci când a început războiul, mulţi au crezut că Kievul va cădea în câteva zile.

În timpul summitului Alianţei Nord-Atlantice care a avut loc vara trecută la Madrid, Joe Biden a anunţat că SUA îşi vor consolida prezenţa şi capacităţile militare americane în Spania, Polonia, România, în statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), în Marea Britanie, Germania şi Italia.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri