Biden i-a spus premierului israelian că SUA nu vor permite niciodată Iranului să obțină arma nucleară (Casa Albă)

Data publicării:
U.S. President Joe Biden and the Prime Minister of Israel Yair Lapid shake hands after signing a security pledge
Joe Biden dă mâna cu Yair Lapid, premierul Israelului. Foto: Profimedia

Președintele american Joe Biden i-a spus miercuri premierului israelian Yair Lapid că Statele Unite nu vor permite niciodată Iranului să obțină arma nucleară, a anunțat Casa Albă, în contextul în care Teheranul caută garanții mai puternice din partea SUA pentru relansarea acordului nuclear cu marile puteri mondiale, potrivit Reuters

Israel se opune întoarcerii la acordul din 2015, care a impus limite programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancțiunilor SUA, UE și ONU asupra Teheranului.

Spre bucuria Israelului, fostul președinte Donald Trump a retras în 2018 SUA din pactul nuclear și a reimpus sancțiuni aspre, determinând Teheranul să încalce limitele acordului. Joe Biden a promis relansarea pactului, asigurând în același timp securitatea Israelului, inamicul principal al Iranului.

„Președintele a subliniat promisiunea Statelor Unite de a nu permite niciodată Iranului să obțină arma nucleară” într-o convorbire telefonică în care Joe Biden și Yair Lapid au discutat și despre „amenințarea pe care o reprezintă Iranul”, se arată în declarația Casei Albe.

Joe Biden a subliniat, de asemenea, importanța încheierii negocierii graniței maritime dintre Israel și Liban, se mai arată în declarație. 

Într-o declarație remisă din partea Israelului, cabinetul lui Yair Lapid a arătat că cei doi „au vorbit pe larg despre negocierile privind un acord nuclear și despre angajamentul lor comun de a stopa orice progres al Iranului în obținerea armei nucleare”.

Acordul nuclear a părut să fie aproape de a fi reluat în luna martie. Însă discuțiile indirecte dintre Teheran și Washington s-au blocat în unele aspecte, inclusiv din cauza insistențelor Teheranului ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să închidă investigația privind urmele de uraniu descoperite în trei situri nedeclarate, înainte ca acordul nuclear să fie relansat.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri