Biden îl atacă pe Trump: Declaraţiile sale sunt periculoase. Nu ne abandonăm aliații și nu ne plecăm în faţa lui Putin

Data publicării:
Joe Biden
Președintele american, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden l-a criticat din nou marţi pe predecesorul său la Casa Albă, Donald Trump, spunând că sunt periculoase declaraţiile acestuia prin care a contestat principiul solidarităţii NATO prevăzut de Articolul 5 al Tratatului fondator. El a acuzat totodată că în loc să-l tragă la răspundere pe Vladimir Putin pentru moartea lui Aleksei Navalnîi, rivalul său în alegerile prezidenţiale a preferat să blameze America. Şeful Casei Albe a profitat de ocazie ca să facă o nouă pledoarie către Congres pentru a vota pachetul de ajutor pentru Ucraina, relatează News.ro.

„Poate că i-aţi auzit pe unii punând sub semnul întrebării caracterul sfânt al angajamentului Americii faţă de aliaţii noştri. Noi nu suntem aşa. Suntem o naţiune pe care ne putem baza, care îi ţine piept lui Putin. Haideţi să dovedim acest lucru prin adoptarea proiectului de lege bipartizan privind securitatea naţională, astfel încât să îl pot promulga ca lege”, a scris Joe Biden într-o postare pe contul oficial al preşedintelui american pe reţeaua X.

Postarea este însoţită şi de un mesaj video de două minute.

„Un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Asta spune Articolul 5 al NATO. Este un concept simplu, dar puternic, şi întruchipează motivul pentru care una dintre cele mai mari surse de putere ale Americii sunt alianţele noastre. Acestea nu sunt importante doar pentru noi, ci şi pentru restul lumii”, explică Biden.

El reaminteşte că în întreaga istorie a NATO, Articolul 5 a fost invocat o singură dată, când SUA a cerut aliaţilor să-i fie alături după atacurile de la 11 septembrie 2001.

„Întreaga lume ştie că, dacă vreun adversar ne-ar ataca, aliaţii noştri din NATO ne-ar acoperi. Şi ei ştiu că şi noi i-am acoperi pe ei”, spune Joe Biden.

„Şi de aceea, ceea ce a spus fostul preşedinte este atât de periculos. El a spus că ar încuraja Rusia să facă, citez, să facă ce naiba vrea, am încheiat citatul. O declaraţie auzită în întreaga lume care nu face altceva decât să încurajeze un comportament rău”, a adăugat şeful Casei Albe.

Fostul preşedinte republican Donald Trump, care cel mai probabil va concura cu Joe Biden la alegerile din noiembrie pentru a reveni la Casa Albă, şi-a atras critici din partea preşedintelui democrat şi a unor înalţi oficiali occidentali atunci când a sugerat, la un miting electoral, că nu-i va apăra pe aliaţii din NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare şi că ar încuraja, chiar, Rusia să îi atace.

Ulterior, un important consilier pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump a declarat pentru Reuters că, dacă fostul preşedinte va reveni la putere, va face presiuni pentru schimbări în NATO care ar putea duce la pierderea protecţiei unor ţări membre împotriva unui atac extern. Keith Kellogg, general locotenent în retragere şi fost şef de cabinet al Consiliului de Securitate Naţională al fostului preşedinte, a declarat că dacă un membru al alianţei nu cheltuieşte cel puţin 2% din produsul său intern brut pentru apărare, aşa cum a fost convenit, el ar susţine eliminarea protecţiei oferite de Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Kellogg a refuzat să spună dacă a discutat propunerea sa cu Trump, deşi a spus că discută frecvent despre viitorul NATO.

Joe Biden a atacat marţi şi reacţia pe care a avut-o Donald Trump faţă de moartea în închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi, o reacţie destul de ciudată, care a venit târziu, la trei zile de la anunţul decesului, şi de care fostul preşedinte s-a folosit pentru a-şi face sieşi un profil de victimă politică.

„După ce cel mai înverşunat lider al opoziţiei lui Putin, Aleksei Navalnîi, a murit într-o închisoare rusă, săptămâna trecută, fostul preşedinte Trump şi alţi republicani au refuzat să-l tragă la răspundere pe Putin pentru moartea sa. În schimb, Trump a spus că moartea lui Navalnîi l-a făcut să realizeze cât de rea este America. El a spus, şi citez, suntem o naţiune în declin, o naţiune care eşuează, am încheiat citatul.

De ce Trump dă mereu vina pe America? Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi! De ce nu poate Trump să spună pur şi simplu asta? Putin este responsabil”, a subliniat Biden, punându-se astfel în opoziţie cu adversarul său politic, în condiţiile în care actualul şef al Casei Albe a pus de la bun început vina pe Putin şi a făcut-o insistent şi clar.

Criticile pe care Biden le-a adresat lui Trump marţi au fost, de fapt, un preambul pentru o nouă pledoarie a preşedintelui către Camera Reprezentanţilor, pentru a vota legea care ar debloca ajutorul financiar esenţial pentru Ucraina.

„Trebuie să-i ţinem piept lui Putin şi să aprobăm legea naţională bipartizană, legea securităţii naţionale, sprijinind Ucraina în timp ce se apără împotriva atacului malefic al lui Putin. Senatul a acţionat deja. Este timpul ca şi Camera să acţioneze acum, pentru că voturile sunt acolo. Preşedintele (Camerei Reprezentanţilor - n.r.) trebuie să convoace un vot şi să respecte voinţa Camerei. O majoritate clară susţine ceea ce susţine Senatul”, a arătat Joe Biden.

„Astfel, putem fi alături de Ucraina şi să le trimitem proviziile de care au nevoie pentru a se apăra şi pentru a dovedi lumii încă o dată că se poate baza pe America. Suntem puternici alături de aliaţii noştri. Trebuie să ne amintim cine suntem. Suntem Statele Unite ale Americii. Ne respectăm angajamentele. Nu ne părăsim niciodată prietenii. Şi cu siguranţă nu ne plecăm în faţa lui Vladimir Putin”, şi-a încheiat pledoaria preşedintele SUA.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri