Biden și Macron, declarație comună: „Vom rămâne uniţi pentru a ne opune brutalităţii Rusiei în Ucraina”

Data actualizării: Data publicării:
Președinții Emmanuel Macron și Joe Biden isi strang mana la casa alba, conferinta de presa
Președinții Emmanuel Macron și Joe Biden la conferința comună de presă de la Casa Albă. Foto: Profimedia

Preşedinţii Statelor Unite şi Franţei, Joe Biden și Emmanuel Macron, şi-au afişat joi cu tărie buna înţelegere şi apropierea personală, angajându-se pe o singură voce să susţină Ucraina „atât timp cât va fi nevoie” şi să îşi „coordoneze” răspunsul faţă de China, precum şi să îşi gestioneze divergenţele. Liderul de la Elysee se află în vizită de stat în America, la invitația omologului său de la Casa Albă.

„Vom rămâne uniţi pentru a ne opune brutalităţii Rusiei în Ucraina”, a declarat preşedintele american la Washington, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său francez, care a precizat: „Vrem să reuşim împreună, nu unul împotriva celuilalt”.

Preşedinţii american şi francez s-au angajat să ofere Ucrainei „asistenţă politică, de securitate, umanitară şi economică atât timp cât va fi necesar”, inclusiv consolidarea apărării aeriene a ţării, potrivit unei declaraţii comune publicate după o întâlnire de peste o oră în Biroul Oval de la Casa Albă, citată de AFp și preluată de Agerpres.

În ceea ce priveşte China, aceştia s-au angajat să „coordoneze” răspunsul ţărilor lor la „provocările pe care le ridică” gigantul asiatic, în special în ceea ce priveşte drepturile omului, şi să colaboreze „cu China în probleme globale importante, cum ar fi schimbările climatice”.

Cei doi lideri şi-au exprimat, de asemenea, dorinţa de a „consolida parteneriatul SUA-UE în domeniul energiei curate şi al climei” şi s-au angajat să lucreze pentru a „sincroniza” abordările lor privind industria verde, după ce au existat fricţiuni legate de subvenţiile acordate de SUA pentru produsele „Made in USA”. Macron a denunţat măsurile ca fiind „super agresive” pentru companiile europene.

În drum spre Biroul Oval, preşedintele francez a fost văzut punându-şi mâna pe umărul lui Joe Biden de mai mult de trei ori.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri