Biden spune că SUA ar fi dispuse să folosească forța pentru a apăra Taiwanul

Data actualizării: Data publicării:
joe biden
Foto: Profimedia Images

Președintele SUA Joe Biden spune că ar fi dispus să folosească forța pentru a apăra Taiwanul și că SUA sunt alături de alte națiuni pentru a se asigura că Beijingul nu poate folosi forța în Taiwan, transmite Reuters.

China „cochetează cu pericolul” în Taiwan prin zborurile care se apropie de insulă, a mai spus Joe Biden.

Declarația lui Biden, făcută în timpul primei sale vizite în Japonia de când și-a preluat mandatul, pare să fie o deviere de la politica externă existentă a SUA care folosește ambiguitatea strategică privind Taiwanul.

China consideră insula democratică ca fiind parte din teritoriul său, în cadrul politicii sale „o singură China” și spune că este cea mai sensibilă și importantă problemă din relațiile cu SUA.

Când un reporter l-a întrebat pe Biden în timpul conferinței de presă comune cu liderul japonez dacă SUA ar apăra Taiwanul în cazul în care este atacat, președintele a răspuns: „Da”.

„Acesta este angajamentul pe care l-am făcut”, a spus acesta.

„Suntem de acord cu o politică de o singură China. Am semnat la aceasta și toate acordurile destinate acesteia. Însă ideea că poate fi luată forțat, pur și simplu cu forța, nu este doar, este pur și simplu neadecvat”.

El a adăugat că se așteaptă ca astfel de evenimente să nu se întâmple sau să se încerce.

Ca urmare a declarațiilor lui Biden, un oficial de la Casa Albă a spus că nu există schimbări în ceea ce privește politica referitoare la Taiwan. Ministrul de externe al Chinei a spus că SUA nu ar trebui să apere independența Taiwanului.

Consilierii prezidențiali pe securitate națională ai lui Biden nu au stat liniștiți în scaune și păreau să-l urmărească îndeaproape pe Biden în timp ce răspundea la întrebarea privind Taiwan, notează Reuters. Câțiva s-au uitat în jos în timp ce părea să facă un angajament pentru apărarea Taiwanului, de data aceasta fără ambiguități.

Îngrijorările sunt tot mai mari în Asia în privința Chinei, care devine din ce în ce mai categorică. Tensiunile au crescut în privința Taiwanului, insula pe care China o consideră o provincie renegată.

Președintele american Joe Biden a anunțat luni că susține planul Japoniei de a-și consolida capacitatea de apărare, în prima sa vizită în Asia de când și-a preluat mandatul. El s-a întâlnit cu premierul japonez Fumio Kishida și cei doi s-au angajat că vor lucra îndeaproape pentru a contracara influența tot mai mare a Chinei în Asia. În acest sens, liderul american a venit cu un plan economic prin care să includă mai multe țări în stabilirea de standarde comerciale.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri