Bilanțul morților din Iran a ajuns la 76. Regimul intensifică represiunea împotriva protestatarilor

Data actualizării: Data publicării:
proteste iran
Proteste de amploare în Iran după moartea Mashei Amini. Foto: Profimedia Images

Cel puțin 76 de protestatari iranieni au fost uciși de forțele de securitatea de-a lungul celor 11 zile de tensiuni uriașe și proteste împotriva regimului, susțin activiștii pentru drepturile omului, citați de BBC.

Iran Human Rights, o organizație pentru drepturile omului cu sediul în Norvegia, a acuzat autoritățile de la Teheran de folosirea unei forțe disproporționate și a gloanțelor de război împotriva protestatarilor.

Presa de stat susține că numărul morților este de 41, printre care includ și membri ai forțelor de ordine.

Sute de oameni au fost arestați, printre care și 20 de jurnaliști.

Riscul de tortură sau rele tratamente aplicate protestatarilor este serioasă, iar folosirea gloanțelor de război împotriva protestatarilor reprezintă crimă la nivel internațional. Lumea trebuie să apere cererile poporului iranian pentru drepturile lor fundamentale”, a spus Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul IHR.

Agenția pentru drepturile omului a ONU a reacționat, de asemenea, și a cerut autorităților de la Teheran să le respecte oamenilor dreptul la protest pașnic.

Cea mai mare provocare pentru regimul teocratic

Demonstrațiile anti-regim de la Teheran s-au răspândit deja în peste 80 de orașe de-a lungul Iranului de la înmormântarea Mahsei Amini, femeia de 22 de ani omorâtă în bătaie de poliția moralități pentru „purtare inadecvată a vălului islamic.

Luni, protestele din Teheran și din alte orașe iraniene au devenit rapid cea mai mare provocare pentru regimul islamist de la fondarea sa în 1979. Proteste masive au fost inclusiv în orașele Yazd, în centrul țării, sau la Tabriz și Sanandaj, în nord-vest.

Profesori și studenți din peste 20 de universități au organizat greve și au refuzat să mai rămână în clase.

Dintre cele 76 de decese, printre care și șase femei și patru copii, 35 au fost raportate în provinciile Mazandaran și Gilan, la nord de Teheran, 24 de în provinciile populate de kurzi – Azerbaidjanul de vest, Kermanshah, Kurdistan și Ilam.

Autoritățile de la Teheran au anunțat, de asemenea, arestarea a peste 1.200 de oameni.

În ciuda tensiunilor uriașe, oficialii iranieni nu s-au abținut de la a-i amenința pe oameni. Președintele Ebrahim Raisi și șeful puterii judecătorești au vorbit de „acțiuni decisive și fermeîmpotriva protestatarilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri