Blinken acuză Rusia că folosește cetățeni americani pe post de „pioni politici”

Data actualizării: Data publicării:
antony blinken
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat miercuri Rusia că foloseşte cetăţeni americani pe post de „pioni politici”. FOTO: Profimedia Images

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat miercuri Rusia că foloseşte cetăţeni americani pe post de „pioni politici”, cu prilejul marcării celui de-al cincilea an de detenţie în Rusia a fostului puşcaş marin Paul Whelan, transmite dpa, citată de Agerpres.

„La 28 decembrie se împlinesc cinci ani de când autorităţile ruse l-au reţinut ilegal pe cetăţeanul american Paul Whelan”, a afirmat Blinken într-o declaraţie de presă.

Secretarul de stat al SUA a declarat că, după „un proces secret în spatele uşilor închise”, Whelan „a petrecut ani buni muncind într-o colonie penală rusă”, unde „s-a confruntat cu atacuri ale altor deţinuţi şi hărţuire din partea presei ruse de stat”.

Whelan a fost condamnat în 2018 pentru spionaj.

„Pentru mult prea multă vreme, Paul şi familia lui au suferit consecinţele deciziei guvernului rus de a reţine ilegal cetăţeni americani. A folosi oamenii pe post de pioni politici este inacceptabil”, a apreciat Blinken, care a adăugat că administraţia americană va continua să acţioneze pentru a-l aduce pe Whelan acasă.

Paul Whelan, în vârstă de 53 de ani, ispăşeşte o pedeapsă de 16 ani de închisoare.

Deţinut într-o colonie penală din Mordovia, în centrul Rusiei, Paul Whelan a spus - într-un interviu difuzat pe 20 decembrie de BBC - că se simte „abandonat” de SUA, pe care le-a acuzat de „trădare”, pentru că nu au reuşit să-l repatrieze.

SUA şi Rusia se acuză reciproc că îşi reţin cetăţenii în scopuri politice, iar în ultimii ani au avut loc mai multe schimburi de prizonieri între cele două ţări.

Statele Unite au obţinut în special eliberarea la sfârşitul anului 2022 a lui Brittney Griner, vedetă americană de baschet reţinută în Rusia, în schimbul eliberării lui Viktor Bout, celebru traficant de arme rus.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri