Blinken spune că rebeliunea lui Prigojin împotriva Kremlinului dezvăluie „fisuri reale” în autoritatea lui Putin

Data publicării:
Antony Blinken
Șeful diplomației americane, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a făcut comentarii, duminică, cu privire la rebeliunea mercenarilor Wagner și a lui Evgheni Prigojin din Rusia, de sâmbătă. Oficialul american spune că atacul lui Prigojin dezvăluie „fisuri reale” în autoritatea lui Vladimir Putin la Kremlin.

„Rebeliunea a sfidat în mod direct autoritatea lui Putin. Ridică întrebări adevărate şi arată fisuri reale la cel mai înalt nivel al statului rus”, a declarat secretarul de stat american, într-o intervenție la postul american CBS.

Statele Unite, care au purtat în ultimele 24 de ore consultări intense cu aliaţii lor din Europa pe tema criei din Rusia, s-au abţinut până acum să comenteze aceste evenimente. Antony Blinken a discutat, sâmbătă, despre stiuaţia din Rusia cu omologii săi din statele membre G7, dar şi din Polonia şi Turcia.

El mai spune că este „prea devreme” să se speculeze pe tema impactului crizei asupra Rusiei sau a războiului din Ucraina. Însă, „în măsura în care atenţia Rusiei este deturnată (...), asta creează, cred eu, un avantaj suplimentar” Ucrainei, în plină contraofensivă, a mai spus Blinken.

„Este prea devreme să ştim cum se va termina asta. Este o situație în desfășurare, dar faptul că avem pe cineva din interior care pune sub semnul întrebării autoritatea lui Putin şi chestionează în mod direct motivele pentru care a lansat această agresiune în Ucraina este în sine un lucru foarte puternic. Ei au fost nevoiţi să apere Moscova de mercenarii pe care i-au creat ei înşiţi”, a mai comentat șeful diplomației americane.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri