BBC: Ce urmează pentru regimul Putin, gruparea Wagner și războiul din Ucraina, după rebeliunea care a zguduit Rusia sâmbătă

Data publicării:
Vladimir Putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin Foto: Profimedia Images

Pe parcursul a 24 de ore, Vladimir Putin s-a confruntat cu cea mai dificilă provocare la adresa autorității sale de când a preluat puterea în Rusia în urmă cu două decenii. Deși riscul imediat pare să fi fost înăbușit de marginalizarea efectivă a lui Prigojin și a Wagner, dictatorul rus nu poate ieși decât puternic afectat din povestea insurecției de sâmbătă, scrie BBC.

Putin nu a mai fost văzut în public și nici nu s-a mai adresat națiunii de la discursul de sâmbătă dimineață, când a ieșit cu chipul schimonosit de furie să-l acuze pe liderul Wagner de trădare și de faptul că i-a „înfipt un cuțit în spate”.

În ciuda faptului că pare că amenințarea la regimul sângeros al lui Putin a dispărut, măsurile „anti-teroriste” impuse la Moscova încă sunt în vigoare, deși nici măcar nu este clar dacă dictatorul rus se află în capitală sau nu.

Există posibilitatea ca Putin să defuleze în vreun fel după evenimentele de sâmbătă, însă este neclar în ce formă va se va întâmpla – fie militar împotriva Ucrainei, fie pe plan intern, împotriva acoliților lui pe care îi consideră insuficient de atașați regimului său.

Europarlamentarul polonez Radek Sirkorski a declarat, pentru BBC, că este probabil ca Putin „să-i epureze pe cei pe care îi percepe ca fiind ezitanți”, ceea ce înseamnă că regimul său va deveni „și mai autoritar și mai brutal”.

Prigojin în Belarus

Anunțul lui Prigojin că abandonează lupta împotriva regimului Putin a venit fulgerător, sâmbătă seara, deși informațiile din Rusia încă arătau că mercenarii Wagner se îndreaptă spre Moscova.

Și mai bizar a fost motivul pentru care Prigojin a hotărât să renunțe la rebeliune – o discuție cu dictatorul din Belarus, Lukașenko. Nu există încă niciun detaliu cu privire la discuția dintre cei doi, și nu este cunoscut să fi existat vreo relație anterioară între Lukașenko și Prigojin.

Ulterior, Kremlinul a anunțat că Prigojin „va pleca în Belarus”, fără să facă precizări cu privire la ce va face acolo sau dacă e vorba de o pedeapsă mai ușoară. Analiștii se așteaptă că Prigojin va continua să rămână un actor relevant în ce privește Rusia.

Liderul mercenarilor Wagner, până acum unul dintre cei mai vocali lideri ruși, a fost o unealtă folosită des de dictatorul rus în multiple zone de influență ale Rusiei – Prigojin a făcut munca murdară a Kremlinului luptând în Siria, de partea dictatorului Assad, în Ucraina în 2014, în Africa și din nou în Ucraina după ce Rusia a pornit invazia la scară largă în februarie 2022.

Totuși, după ce a pus la îndoială autoritatea lui Putin și după ce, spun unii, l-a umilit pe dictatorul rus, vor fi semne de întrebare cu privire la ce rol va mai avea „bucătarul lui Putin” pe viitor.

Observatorii se întreabă cât de mult va putea Lukașenko să-l controleze pe Prigojin și dacă forțele Wagner vor merge alături de el la Minsk, ce amenințare vor reprezenta ei pentru Rusia, Belarus și Ucraina.

Viitorul mercenarilor și grupării Wagner

Înainte de rebeliunea neașteptată, zeci de mii de mercenari Wagner jucau un rol cheie în războiul lui Putin din Ucraina. Chiar și înainte de acest episod, însă, vremea în care Wagner era un actor militar complet independent de armata regulată a Rusiei nu ar mai fi durat prea mult.

Prigojin și forțele lui se opuneau unei presiuni masive de a fi absorbiți în Ministerul Apărării de la Kremlin. Această opoziție dură este unul dintre motivele rebeliunii de vineri și sâmbătă.

În condițiile în care insurecția s-a încheiat cu o „înfrângere” a Wagner și cu plecarea în exil a lui Prigojin, întrebarea este ce se va întâmpla acum cu luptătorii. Kremlinul deja le-a oferit posibilitatea de a se înrola în armata regulată, sâmbătă seară.

Unii analiști spun că este posibil ca luptătorii Wagner să-l urmeze pe Prigojin în Belarus și de-acolo să pregătească un nou atac împotriva capitalei ucrainene.

Ce se înseamnă rebeliunea de sâmbătă pentru războiul din Ucraina

Grupul Wagner a fost una dintre cele mai eficiente forțe ale invadatorilor în războiul bolnav al lui Putin împotriva Ucrainei, deși mulți dintre luptători sunt pușcăriași scoși din închisori și puși să lupte. Ei au fost implicați masiv în efortul invadatorilor de a ocupa orașul Bahmut, de exemplu.

Rusia susține că rebeliunea Wagner nu a afectat în niciun fel războiul pe care îl poartă în Ucraina.

Totuși, este destul de clar că rușii de pe front au auzit ce s-a întâmplat în Rusia, iar aceste vești ar putea să ducă la o prăbușire a moralului.

Unii sugerează că în zilele care urmează am putea să asistăm la lupte interne între facțiuni ale armatei ruse, în funcție de care vor fi replicile la evenimentele de vineri și sâmbătă.

Liderii armatei ucrainene, dincolo de îngrijorările că Rusia ar putea să-și escaladeze atacurile, vor încerca să profite de oportunitățile aduse de instabilitatea din Rusia.

Ce a însemnat pentru ruși rebeliunea Wagner

Discursul în fața națiunii a lui Vladimir Putin, de sâmbătă dimineață, în timp ce criza era în desfășurare, arată cât de serios a perceput regimul de la Kremlin amenințarea lui Prigojin. Dictatorul rus a simțit nevoia să-și reafirme autoritatea în fața publicului din Rusia.

„Mulți din cadrul elitei vor da vina pe Putin personal pentru că lucrurile au mers atât de departe și pentru faptul că nu a existat nicio reacție din partea președintelui la timp”, spune analista Tatiana Stanovaia. „Toată povestea asta este și o lovitură pentru poziția lui Putin”, a adăugat ea.

Deși este dificil să tragi concluzii cu privire la opinia publică din Rusia, elita din jurul lui Putin pare să fie îngrijorată de felul în care au fost aplaudați și aclamați luptătorii Wagner în orașul Rostov, primul ocupat de trupele lui Prigojin la începutul rebeliunii.

Chiar și la plecarea lor din oraș, luptătorii Wagner și Prigojin însuși au fost lăudați, aclamați și aplaudați de rușii din Rostov. Trebuie menționat, însă, și că mulți dintre localnici plecaseră deja cu trenul din oraș, sâmbătă, după venirea luptătorilor.

Citiți și: Televiziunea rusească a relatat scurt despre rebeliunea Wagner, după care a întrerupt pentru a da un documentar despre caviar

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri