Blocaj total în Israel. Va fi convocat al treilea set de alegeri anticipate din ultimele 12 luni

Data publicării:
Netanyahu Visits IDF central command base
FOTO: Getty Images

Israelul va trece din nou prin alegeri parlamentare anticipate, al treilea scrutin în ultimele 12 luni, după ce nici liderul opoziţiei, Benny Gantz, nu a putut forma un guvern, relatează The Guardian.

O perioadă de timp de trei luni este obligatorie între alegeri, fapt ce accentuează blocajul politic care are loc în Israel de aproape un an. Blocajul a survenit după ce, după doua seturi de alegeri, nici prim-ministrul în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, dar nici rivalul său Benny Gantz nu au putut obţine o majoritate pentru a forma noul guvern.

Cei doi lideri politici au fost desemnaţi succesiv pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Rivlin, însă niciunul dintre ei nu a putut găsi o formulă de guvernare cu celelalte partide din Knesset, legislativul israelian.

În final, un prim-ministru nu a putut fi găsit nici după cele 21 de zile în care orice parlamentar putea fi nominlizat prim-ministru dacă putea să obţină o majoritate. Astfel, ultimul lucru care mai rămâne acum este ca Parlamentul să se autodizolve.

Benjamin Netanyahu speră să câştige un nou mandat de prim-ministru, fapt ce l-ar proteja de condamnarea în trei mari cazuri de corupţie în care este protagonist, temându-se până în ultimul moment că rivalul său ar putea să încropească cumva o majoritate care să îl trimită în opoziţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri