Bogdan Aurescu, despre un atac nuclear al Rusiei: „Este inadmisibil ca în secolul XXI să ameninți cu folosirea armelor nucleare”

Data actualizării: Data publicării:
bogdan aurescu vorbeste in fata unui microfon
Bogdan Aurescu. FOTO: Profimedia Images

Amenințarea lui Vladimir Putin cu armele nucleare este una serioasă, iar președintele rus se folosește de ea pentru că invazia din Ucraina nu se desfășoară așa cum era plănuit, spune ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Cu toate acestea, afirmă ministrul, „nu ar trebui să existe un astfel de risc și nu cred că se pune problema folosirii armelor nucleare pentru că sunt arme de distrugere în masă”.

„Este o amenințare serioasă, cu siguranță. Toată lumea civilizată, după această amenințare cu folosirea forței nucleare, a condamnat-o, așa cum am făcut-o și noi. Eu personal nu cred că se pune problema folosirii armelor nucleare în secolul XXI. Dar iarăși cred că este inadmisibil ca în secolul XXI să ameninți cu folosirea armelor nucleare.

Este clar că președintele Putin, văzând că războiul nu se desfășoară așa cum a planificat de la bun început, încearcă să folosească acest tip de amenințare care este una extrem de serioasă. Cu siguranță ea trebuie condamnată în modul cel mai ferm, așa cum s-a și întâmplat.

Din punctul meu de vedere, în mod normal, nu ar trebui să existe un astfel de risc și nu cred că se pune problema folosirii armelor nucleare pentru că sunt arme de distrugere în masă, care au caracter nediscriminatoriu și care produc efecte distructive nu numai asupra celui împotriva căruia sunt folosite, ci și asupra celuia care le folosește”, a declarat Bogdan Aurescu, miercuri, la Digi24.

Bogdan Aurescu a menţionat că nu s-a schimbat nimic şi în continuare România beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate din istoria sa.

„NATO este cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Şi iată că vedem în aceste zile noi dovezi de solidaritate şi de sprijin din partea aliaţilor pentru securitate, aliaţilor din Flancul estic, inclusiv pentru securitatea României. Vedem că, pe lângă desfăşurarea de trupe americane, care au ajuns deja în România, există o decizie anunţată astăzi cu privire de venirea de noi trupe americane în România şi în Polonia, o să vedem în ce proporţie. Preşedintele Biden a anunţat că 3.000 de noi trupe vor fi desfăşurate în regiune.

Militarii francezi deja se desfăşoară în România. În câteva zile va sosi şi contingentul de militari belgieni. Preşedintele Iohannis a discutat cu premierul belgian la telefon în acest sens şi a mulţumit pentru acest sprijin din partea Belgiei. Tot astăzi, preşedintele Iohannis a discutat cu premierul portughez şi a mulţumit pentru trimiterea a 174 de militari portughezi în perioada imediat următoare în România", a adăugat Aurescu.

Ministrul de externe a mai spus că solidaritatea Alianţei „se manifestă în mod real, efectiv, pe teren, iar umbrela de securitate NATO nu se reduce numai la trimiterea de militari, ci este vorba de o forţă de reacţie rapidă care este pregătită în interiorul său”.

Potrivit lui Aurescu, există o hotărâre aliaţilor de a asigura o consolidare consistentă a Flancului estic, având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate din regiune.

„Dar asta nu înseamnă că România se află în acest moment în situaţia de a fi ameninţată, iar cetăţenii români trebuie în continuare să se simtă în siguranţă. Aş spune că nivelul de securitate, în acest moment, în general, al Alianţei Nord Atlantice, sigur, este afectat de ceea ce se întâmplă în regiune, dar în egală măsură sunt luate măsuri care compensează această deteriorare a nivelului de securitate”, a mai spus Aurescu.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri