Live Text Mesajul de Paște al lui Volodimir Zelenski: Poate cele mai dificile vârfuri de urcat sunt în fața noastră. Le vom cuceri

Data actualizării: Data publicării:
A poster of the church calendar of 2012 is seen on the wall of a damaged building in Sloviansk.
Rușii nu au oprit bombardamentele nici de Paște. Foto: Profimedia

Suntem în ziua cu numărul 417 a războiului din Ucraina. Bombardamentele rusești au continuat și în noaptea de Înviere, iar în sudul Ucrainei doi adolescenți au fost uciși într-un atac cu rachetă. La Bahmut, armata ucraineană spune că se dau cele mai sângeroase lupte de până acum, în timp ce rușii susțin că fac avansuri și au mai cucerit două cartiere. În mesajul său de Paște, președintele Volodimir Zelenski a spus că Învierea Domnului este un simbol al victoriei, iar victoria trupelor ucrainene va veni asupra "diavolilor" din teritoriile ocupate. La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a participat la slujba de Înviere la Moscova și a făcut schimb de ouă încondeiate cu Patriarhul Kirill.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Reznikov: Mai puţini militari ucraineni au murit în războiul cu Rusia decât cetăţeni turci la cutremur

ACTUALIZARE 22:55  Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a refuzat, într-un interviu acordat cotidianului spaniol La Razon, să precizeze numărul militarilor ucraineni morţi în războiul cu Rusia, afirmând în schimb că acesta este mai mic decât cel al cetăţenilor turci care au murit în cutremurele care s-au produs în februarie, şi a cerut din nou aliaţilor occidentali să-şi intensifice ajutorul militar pentru Ucraina, relatează Agerpres.

„Avem victime, evident, pentru că suntem în război. Dar sunt mult mai puţine decât cele ruse. Nu vă pot da cifra, dar vă asigur că numărul total este inferior celui al morţilor din cauza cutremurului în Turcia”, a susţinut spus ucrainean în interviul publicat duminică.

Bilanţul seriei de cutremure produse în luna februarie în Turcia este de peste 50.000 de morţi, conform autorităţilor turce.

Putin s-a întâlnit la Moscova cu ministrul chinez al apărării. China nu menționase anterior întrevederea

ACTUALIZARE 21:30 Preşedintele rus Vladimir Putin a avut duminică la Moscova o întâlnire cu ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite agenţia TASS, citată de Reuters.

Guvernul chinez anunţase săptămâna trecută vizita ministrului său al apărării în Rusia, afirmând că acesta se va întâlni cu oficiali ruşi, dar fără să facă nicio menţiune despre vreo întâlnire cu Putin.

Peskov a declarat duminică agenţiei TASS că detalii despre această întâlnire vor fi oferite mai târziu. Imagini difuzate de Kremlin îl arată pe Putin dând mâna cu ministrul chinez, apoi ei se aşează la o masă. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a participat de asemenea la discuţii.

„Dezvoltarea relaţiilor între cele două naţiuni ale noastre merge bine în toate domeniile, în sectoarele economic, social, cultural şi educaţional, precum şi în departamentele militare”, a spus Putin în deschiderea reuniunii.

Citește continuarea AICI

Bombardamente în noaptea de Înviere. „Nimic nu este sacru”

ACTUALIZARE 14:06 În pofida Paştelui ortodox, luptele continuă în Ucraina duminică: armata rusă a ucis doi adolescenţi în regiunea sudică Nikolaev (Mikolaiv) în timpul nopţii, a anunţat guvernatorul regiunii Vitali Kim, iar în regiunea Zaporojie, şeful administraţiei militare Iuri Malaşenko a raportat de asemenea un „atac masiv” al forţelor ruse.

O biserică a fost avariată, astfel că slujba de Înviere a trebuit să fie anulată. „Nimic nu este sacru, chiar şi în noaptea Învierii lui Hristos!”, a scris Malaşenko.

În oraşul estic Sloviansk, unde o rachetă a lovit o zonă rezidenţială vineri, continuă acţiunile de salvare. Locatari mai sunt căutaţi printre dărâmături, au informat surse locale.

Potrivit celor mai recente informaţii ale unor surse ucrainene, 11 civili au fost ucişi în atacul de vineri, inclusiv un copil mic, şi alte peste 20 de persoane au fost rănite

Germania are indicii despre posibile crime de război în Ucraina

ACTUALIZARE 13:28 Biroul de Investigaţii Criminale al Germaniei (BKA) a primit indicii cu privire la 337 de posibile crime de război comise în Ucraina până la mijlocul lui aprilie, informează duminică dpa, potivit Agerpres.

Ministerul de Interne al Germaniei a răspuns astfel la o chestionare parlamentară pe subiect, iar dpa a văzut răspunsul duminică.

Această informaţie survine după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie anul trecut, şi a fost obţinută de la refugiaţii de război ucraineni din Germania sau de la populaţia germană din Ucraina, a precizat ministerul.

BKA, echivalentul german al Biroului Federal de Investigaţii (FBI) din SUA, i-a sprijinit cu experţi criminalişti pe anchetatorii pentru crime de război din Ucraina.

Doi adolescenți uciși la Snihurivka

Bombardamentele rusești au continuat și în noaptea de Înviere, fiind lovite mai multe orașe din sudul și estul Ucrainei.

Doi adolescenți, ambii născuți în 2005, au fost uciși într-un atac cu rachetă care a lovit localitatea Snihurivka, din sudul Ucrainei, au anunțat autoritățile locale.

Rușii au folosit o rachetă S-300 modificată în timpul nopții, care a avariat o unitate școlară, o întreprindere și mai multe clădiri rezidențiale, scrie Kiev Independent.

Tot pe timp de noapte, bombardamentele rusești au lovit două școli, un spital, un centru cultural și mai multe clădiri rezidențiale din oraș, spun autoritățile locale.

Lupte fără precedent în Bahmut

Purtătorul de cuvânt al grupului "Est" al Forțelor Armate Ucrainene, Serhii Cherevatyi, a declarat că se duc "lupte sângeroase fără precedent în ultimele decenii" în Bahmut, scrie Sky News.

"Lupte sângeroase fără precedent în ultimele decenii au loc în centrul orașului. Soldații noștri fac tot ce pot, în mijlocul unor lupte sângeroase pentru a distruge capacitățile de luptă și moralul inamicului", a spus acesta într-un interviu televizat.

"În fiecare zi, în fiecare colț al acestui oraș, reușesc să facă acest lucru cu succes".

Între timp, rușii susțin că fac progrese în încercarea de a ocupa tot orașul.

"Unitățile de asalt Wagner au avansat cu succes, capturând două cartiere la periferia de nord și de sud a orașului", se arată într-un comunicat al miniserului rus al Apărării.

Documentul adaugă că trupe aeropurtate rusești au contribuit la avansul unităților Wagner prin menținerea trupelor ucrainene pe flancuri.

Discursul de Paște al președintelui Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a spus că Învierea Domnului este un simbol al victoriei, în discursul său de Paște. Acesta a vorbit despre "întunericul" care s-a lăsat peste Ucraina de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie 2022, dar și despre "lumina din inimile ucrainenilor".

"În dimineața zilei de 24 februarie soarele nu a mai răsărit. Zorii nu au venit. În dimineața zilei de 24 februarie a început o noapte neagră. În același timp a început deșteptarea noastră. Lupta noastră", a spus Zelenski.

"Întunericul nu ne-a întunecat spiritul, dorința de libertate, dragostea pentru pământul nostru și dorința de a-l apăra. (...) Am păstrat lumina în noi înșine. Am cucerit panica, teama, certurile mărunte. Ne-am unit. Milioane de lumini în milioane de inimi ucrainene au deveni un rug uriaș. Puterea și invincibilitatea noastră au fost călite în această flacără, această flacără nu a permis ca speranța și credința să se stingă, întreaga lume a văzut această flacără", a spus președintele ucrainean.

"Astăzi sărbătorim Învierea Domnului. Principalul ei simbol este victoria. Victoria binelui, victoria adevărului, victoria vieții. Sărbătorim Paștele cu o credință nezdruncinată în ireversibilitatea acestei victorii. (...) În această zi, acum un an, ne rugam ca Ucraina să reziste. Astăzi, ca Ucraina să câștige", a spus Zelenski. 

"417 zile. Am străbătut un drum lung. Poate cele mai dificile vârfuri de urcat sunt în fața noastră. Le vom cuceri. Și împreună vom vedea zorii. Atunci când soarele va răsări peste țara noastră. Acesta este drapelul albastru și galben. Cu siguranță va fi înălțat peste pământul nostru de la Dumnezeu. În toate teritoriile ocupate temporar de diavoli. (...) Soarele va străluci în sud, va străluci în est și va străluci în Crimeea. Soarele fierbinte și galben peste un cer albastru, iar lumina lui va fi cea a dreptății", a mai spus Volodimir Zelenski.

Putin a mers la slujba de Paște și a făcut schimb de ouă încondeiate cu patriarhul Kirill

Președintele Rusiei Vladimir Putin a luat parte în noaptea de sâmbătă spre duminică la slujba de Înviere oficiată de patriarhul Kirill, la Moscova.

Putin-Kirill
Patriarhul Kirill este un apropiat al președintelui Putin. Foto: Profimedia Images

Putin s-a întors și la slujba oficiată duminică, iar după terminarea ei a stat de vorbă cu patriarhul Kirill și a făcut schimb de ouă încondeiate cu acesta.

Patriarhul Kirill este un susținător declarat al războiului din Ucraina și un apropiat al președintelui Putin.

Al doilea Paște pe front. Reacția soldaților ucraineni când localnicii din Bahmut le-au adus ouă roșii și pască

Trupele ucrainene din apropierea graniței cu Belarus au sărbătorit Paștele cu pască și ouă roșii. Este al doilea an în care militarii sărbătoresc Învierea în tranșee.

Serghei Naiev, comandant al Armatei Ucrainei: "Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru etica muncii și pentru tot ceea ce faceți în poziția pe care o apărați pe acest front. Sărbători fericite!"

Soldații povestesc cum localnicii dintr-un sat din apropiere le-au adus alimente tradiționale de Paște.

Nicolai, soldat: "Oamenii care locuiesc în satul din apropiere sunt foarte drăguți cu noi, ne-au dat ouă vopsite și pâine de Paște. Suntem în relații foarte bune cu localnicii."

Cu toate că sunt într-una dintre puținele pauze operaționale, trupele ucrainene continuă să se antreneze pentru momentul în care se vor întoarce pe front la Bakhmut.

Chiar și de Paște, nori negri de fum se ridică în continuare printre clădirile distruse ale orașului care de luni de zile este centrul celor mai aprige lupte între forțele ruse și ucrainene.

Puteți citi știrea completă AICI:

11 morți în atacul cu rachetă din Sloviansk

Încă mai există persoane îngropate sub dărâmăturile blocurilor de locuințe bombardate de ruși în Sloviansk, pe 14 aprilie, într-un atac soldat cu cel puțin 11 morți, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

"O operațiune de salvare este în desfășurare la Sloviansk. Am primit rapoarte că sub dărâmături sunt încă trupuri ale celor uciși, din nefericire. Numai acest atac terorist a distrus peste 50 de clădiri rezidențiale, dintre care 30 sunt blocuri de locuințe. Peste 20 de oameni au fost răniți și, în acest moment, 11 au murit. Printre ei se numără și un copil mic - un băiat născut în 2021. Condoleanțele mele rudelor și celor care au pierdut persoane dragi", a declarat președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski cere NATO garanţii de securitate înainte de aderare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca NATO să ofere garanţii de securitate Ucrainei înainte ca această țară să adere la Alianță, în discursul său de sâmbătă seară, informează Agerpres.

"Garanţii de securitate eficiente pentru Ucraina (...) sunt necesare chiar înainte de a ne alătura Alianţei", a afirmat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a abordat acest subiect şi într-o conversaţie telefonică cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Volodimir Zelenski doreşte o aderare accelerată la alianţa militară occidentală. O condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO este însă ca ţara candidată să nu fie implicată în conflicte internaţionale şi dispute privind frontierele.

Puteți citi știrea completă AICI:

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri