Boris Johnson: Ultimul gând al lui Prigojin a fost „Putin!”

Data actualizării: Data publicării:
Boris Johnson
„În vreme ce deflagrația a aspirat aerul din cabina aeronavei, aș paria că ultimul gând din bolta craniană condamnată a lui Prigojin a fost „Putin!”, scrie Boris Johnson într-un articol publicat în Daily Mail. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, reîntors la jurnalism, a susținut într-un articol de opinie că președintele rus Vladimir Putin „trebuie să-l fi ucis” pe șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, și a spus că nu pot exista negocieri de pace cu Putin cu privire la Ucraina, transmite CNN.

În articolul de opinie publicat de Daily Mail, Johnson a speculat despre ultimele momente ale lui Prigojin, la doar câteva zile după ce un avion care îl transporta pe șeful Wagner s-a prăbușit într-un câmp la nord-vest de Moscova, în timp ce se afla în drum spre Sankt Petersburg.

Încă nu este clar ce a cauzat prăbușirea avionului, dar agenții de informații din SUA și Occident cu care a vorbit CNN consideră că a fost un gest deliberat.

"În acea clipă sunt sigur că a știut cu o claritate perfectă ce s-a întâmplat”

„Nu trebuie să fi trecut mai mult de câteva secunde între explozia de la bordul aeronavei Embraer Legacy 600, altfel una destul de sigură, și momentul în care criminalul rus și-a pierdut cunoștința în accelerația sa vertiginoasă către pământ; și totuși în acea clipă sunt sigur că a știut cu o claritate perfectă ce s-a întâmplat”, a scris Johnson.

„Știa a cui mână ascunsă îl trimitea la 28.000 de metri în jos, pentru a fi sacrificat împreună cu restul tovarășilor săi din grupul Wagner, într-o minge de foc, în zona rurală din regiunea Tver, la nord de Moscova, și apoi trimis în jos, desigur, pentru a ajunge o umbră a lui Prigojin: în jos, în jos, până la Hades și groapa infernului.”

Boris Johnson își continuă articolul spunând că bărbatul care se presupune că este „în spatele uciderii lui Prigojin” este „același bărbat care a autorizat, de exemplu, otrăvirile în Marea Britanie ale lui Alexander Litvinenko și Serghei Skripal”.

„În vreme ce deflagrația a aspirat aerul din cabina aeronavei, aș paria că ultimul gând din bolta craniană condamnată a lui Prigojin a fost „Putin!”, precedat de una dintre numeroasele înjurături în care fostul pușcăriaș vânzător de hotdog era atât de fluent”, a scris Johnson.

Accidentul aviatic despre care se crede că l-a ucis pe Prigojin a avut loc la exact două luni după ce șeful Wagner a lansat o rebeliune de scurtă durată în Rusia.

"Putin este expus ca un gangster"

Experții se întreabă acum dacă grupul Wagner poate supraviețui fără Prigojin. Comitetul rus de anchetă a anunțat duminică faptul că identităţile celor zece victime au fost stabilite şi corespund pasagerilor de pe listă, inclusiv Evgheni Prigojin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat vehement afirmațiile conform cărora autoritățile ruse ar fi putut fi implicate. „Toate acestea sunt o minciună absolută”, a spus el.

Joi, Putin a spus că îl cunoaște pe Prigojin „de foarte mult timp” și l-a numit „un om de afaceri talentat”.

În articolul său de opinie, Johnson a spus a fost culmea îngâmfării ca Prigojin să creadă că Putin îl va ierta pentru că i-a contestat guvernul.

„În timp ce urmărim filmările înfricoșătoare ale acelui avion care se îndreaptă spre pământ, asistăm la ceva istoric. Aceasta este lichidarea violentă, la televizor, a dușmanilor săi de către un actual șef de stat. Nu mă pot gândi la un alt exemplu de sălbăticie atât de ostentativă și dezinhibată a unui lider mondial, nu în timpul vieții noastre”, a scris Johnson.

„Masca este acum complet scoasă. Putin este expus ca un gangster, iar „omagiul” lui absurd televizat adus membrilor Wagner morți este direct din paginile filmului „Nașul”,” a mai scris Johnson.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri