Britanicii capturați de Rusia au fost filmați în timp ce cer să fie schimbați cu aliatul lui Putin, „prințul întunericului”

Data actualizării: Data publicării:
colaj Viktor Medvedciuk, Shaun Pinner, Aiden Aslin
Viktor Medvedciuk, Shaun Pinner, Aiden Aslin FOTO: Twitter

Doi britanici capturați în Ucraina de militarii ruși au apărut luni la o televiziune de stat din Rusia și au cerut să fie schimbați cu un politician pro-rus care este reținut de autoritățile ucrainene. Shaun Pinner și Aiden Aslin au vorbit separat, la indicațiile unui bărbat neindentificat.

În clipurile difuzate de postul de televiziune de stat Rossiya 24, cei doi britanici i-au cerut premierului Boris Johnson să-i ajute să ajungă acasă, în schimbul eliberării de către Ucraina a politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk.

Și Medvedciuk a apărut luni într-un videoclip difuzat luni de către serviciul de informații SBU al Ucrainei, cerând și el să fie schimbat, potrivit The Independent.

Oligarhul ucrainean pro-rus s-a adresat președintelui rus Vladimir Putin și celui ucrainean Volodimr Zelenski, solicitând să fie schimbat cu apărătorii orașului ucrainean Mariupol și cu orice civil.

Pinner și Aslin au luptat de partea Ucraineai, la Mariupol, fiind capturați de ruși.

Bărbatul neidentificat care a apărut la tv le-a arătat celor doi britanici un videoclip cu soția lui Medvedciuk care cerea ca acesta să fie schimbat cu ei.

Medvedciuk era arestat la domiciliu din mai 2021, după ce fusese inculpat pentru „înaltă trădare” şi „tentativă de jaf a resurselor naturale în Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014. A fugit, însă, la trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina.

Cum a fost capturat aliatul lui Putin în Ucraina

Săptămâna trecută, directorul SBU, Ivan Bakanov, a precizat că Viktor Medvedciuk a fost capturat în urma unei operațiuni „fulgerătoare și periculoase”, care s-a desfășurat pe mai multe niveluri.

Le mulțumesc tuturor ofițerilor SBU și în special investigatorilor și ofițerilor de contrainformații, care, urmând instrucțiunile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-au dovedit profesionalismul și au condus o operațiune specială fulgerătoare și periculoasă, pe mai multe niveluri, pentru a-l reține pe deputatul Medvedciuk”, a detaliat șeful SBU.

Niciun trădător nu va scăpa de pedeapsă și va răspunde conform legilor Ucrainei”, a mai adăugat Ivan Bakanov.

Cine este Viktor Medvedciuk

Viktor Medvedciuk - numit „cardinalul gri” sau „prințul întunericului”, al cărui partid politic pro-Rusia este al doilea ca mărime în parlamentul de la Kiev, este cetăţean ucrainean, dar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care obișnuia să își petreacă vacanțele la Marea Neagră. Liderul de la Kremlin este, de altfel, naşul fiicei sale. Tocmai de aceea, de la începutul crizei din Ucraina, numele lui a fost vehiculat ca fiind un potențial înlocuitor al președintelui Volodimir Zelenski preferat de Moscova.

Relația noastră s-a dezvoltat de-a lungul a 20 de ani”, mărturisea Medvedciuk într-un interviu acordat anul trecut revistei Time. „Nu vreau să spun că exploatez această relație, dar se poate spune că a făcut parte din arsenalul meu politic”, declara el despre legăturile cu Vladimir Putin.

Acuzat de „înaltă trădare” pentru desfăşurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia, dezvăluirea de secrete de stat şi activităţi în favoarea Rusiei, Viktor Medvedciuk fusese plasat în arest la domiciliu din luna mai a anului trecut, într-un dosar pe care-l consideră motivat politic.

Politicianul ucrainean de opoziţie Viktor Medvedciuk a fugit din arestul de la domiciliu la doar câteva zile după începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat un consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, Anton Gheraşcenko.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri