Britanicii laudă sistemul antiaerian mobil al Rusiei folosit la distrugerea dronelor ucrainene: „În linii mari, e foarte eficient”

Data actualizării: Data publicării:
Sisteme antiaeriene rusești „Tor” pe frontul din Ucraina
Sisteme antiaeriene rusești „Tor” pe frontul din Ucraina, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Războiul „antiaerian” și eforturile pe care atât Rusia cât și Ucraina le fac în acest moment pentru a face față sistemelor antiaeriene ale adversarului reprezintă „una dintre cele mai mari provocări ale războiului” ucrainean, se arată într-o analiză publicată duminică de ministerul britanic al Apărării. Britanicii laudă, cu această ocazie, sistemul antiaerian mobil rusesc SA-15 „Tor”, pe care rușii îl folosesc cu succes la doborârea dronelor kamikaze ucrainene.

„De partea rusă, sistemul antiaerian cu rază scurtă SA-15 Tor are un rol critic (în acest război) și în linii mari e foarte eficient”, se arată în analiza făcută de serviciile militare de informații britanice.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sistemul „Tor” are o rază maximă de acțiune de 15 kilometri și este folosit de unitățile antiaeriene ale forțelor terestre ruse, fiind astfel destinat să protejeze trupele aflate în prima linie a frontului.

„În contrast, alte sisteme antiaeriene cu rază scurtă, precum SA-22 Panțîr, sunt operate de Forțele Aerospațiale Ruse și, de regulă, protejează centrele de comandă, sistemele antiaeriene cu rază lungă și bazele aeriene”, mai precizează ministerul britanic al Apărării.

Britanicii mai notează că rușii dispun în Ucraina de o „rețea antiaeriană sofisticată”, iar sistemul SA-15 „Tor” e cu precădere folosit pentru a contracara dronele ucrainene. 

Singurul punct „slab” al acestui sistem antiaerian rusesc - spun britanicii - e dat de capacitatea de „rezistență” a echipajului: „Având alocat doar trei persoane pentru un astfel de sistem, menținerea sa la un înalt nivel de alertă, pentru perioade lungi de timp, reprezintă un test extrem de rezistență”, se arată în analiza serviciilor militare britanice de informații.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri