Budanov spune că rușii au aprobat planul de detonare a centralei Zaporojie: „După ce se dă ordinul, e o chestiune de minute”

Data actualizării: Data publicării:
Centrala nucleară Zaporojie
Centrala nucleară Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, a declarat, vineri noapte, că Rusia și-a încheiat pregătirile pentru atacul împotriva centralei nucleare de la Zaporojie, scrie The Kiyv Independent.

Întrebat dacă decizia pentru declanșarea operațiunii de sabotaj a fost luată, Budanov a răspuns că planul a fost „redactat și aprobat” și că singurul lucru care a mai rămas este să se dea ordinul pentru începerea lui. „După asta, el poate să aibă loc în câteva minute”.

Budanov a avertizat, anterior, că forțele ruse au minat sistemul de răcire al centralei. Conform acestuia, reactoarele nucleare ar putea ajunge la topire în zece ore până la 14 zile, dacă nu sunt răcite corespunzător. Între timp, invadatorii ar putea să folosească „metode tactice pentru a grăbi catastrofa”.

Totuși, IAEA a precizat, recent, că nu au fost descoperite noi mine la Zaporojie în timpul misiunilor recente ale șefului său, Rafael Grossi.

Spionajul ucrainean a descoperit, de asemenea, că trupele ruse au mutat echipament încărcat cu explozibil la patru din cele șase unități ale centralei.

Posibilitatea punerii în aplicare a unui sabotaj la Zaporojie a mai fost discutată anterior, dar, spune Budanov, „situația nu a mai fost niciodată la fel de severă ca acum”.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, pe 20 iunie, dând ca sursă rapoarte ale serviciilor de informații, că Rusia pregătește un atac terorist la centrala Zaporojie și că atacul ar urma să provoace eliberare de radiații.

Conform ministerului de interne de la Kiev, există centre de coordonare specială desfășurate pentru a contracara un astfel de atac.

Editor : Adrian Dumitru | Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri