Bulgaria este din nou în pragul alegerilor anticipate. Partidul anti-sistem care a câștigat alegerile e eșuat în a forma un guvern

Data publicării:
Bărbat chel, în costum, la un birou cu un ecran pe care este afișat un text în litere chirilice în spate
Slavi Trifonov, liderul partidului anti-sistem ITN, din Bulgaria. Foto: Profimedia Images

Bulgaria se îndreaptă din nou spre alegeri anticipate, al treilea scrutin din acest an, după ce cel mai mare partid din parlamentul de la Sofia, formațiunea anti-sistem ITN, a renunțat la mandatul de a forma guvernul, relatează Reuters.

Partidul „Există un Astfel de Popor” al cântărețului Slavi Trifonov a câștigat la limită alegerile din 11 iulie, însă nu a reușit să găsească o formulă de coaliție guvernamentală, iar parlamentul rezultat în urma alegerilor rămâne fragmentat.

Cu doar 65 de locuri în parlamentul de 240, formațiunea anti-sistem avea nevoie de sprijinul celorlalte partide mici din legislativ, după ce a anunțat că nu va colabora nici cu GERB, partidul fostului prim-ministru Borisov și nici cu partidul etnicilor turci, MRF.

ITN a eșuat în a obține sprijinul potențialilor săi aliați, două partide mici anti-corupție. Într-un clip difuzat live pe Facebook, Trifonov a anunțat că nu va supune votului de încredere al parlamentului guvernul minoritar propus anterior și a acuzat ceel două partide de „trădare”.

„Fără sprijinul partidelor de protest noi nu vom propune un guvern. Este clar că protestul anti-GERB și împotriva tuturor lucrurile făcute de GERB a rămas în trecut, iar acum vedem ambiții politice, ipocrizie, minciună, trădări și jocuri care sunt absolut inacceptabile pentru mine”, a spus Trifonov.

Eșecul ITN ar putea duce la noi alegeri anticipate în Bulgaria, al treilea rând de alegeri într-un singur an. Bulgaria se confruntă cu un impas politic prelungit, cu puține formule de a forma un nou guvern stabil după alegerile care au produs un parlament fragmentat. Alegerile din 11 iulie, al doilea scrutin parlamentar din acest an, nu au reușit să producă o majoritate concretă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri