Business Insider: Hackerii din Coreea de Nord au atacat Pfizer pentru că regimul vrea să vândă vaccinuri contrafăcute pe piața neagră

Data publicării:
hacker cu o glugă pe cap, aflat în faţa unui calculator, ţine un telefon în mână, spionaj cibernetic
Un hacker accesează o rețea protejată - imagine stock. Sursa foto: Getty Images

Hackerii din Coreea de Nord au încercat să spargă serverele companiei americane Pfizer, dar și cele ale partenerului german BioNTech, sperând că vor aduna informații care ar putea fi folosite la fabricarea unor vaccinuri COVID-19 de contrabandă, destinate pieței negre, susțin oficiali ai serviciilor de informații din Europa, citați de Business Insider.

Cel mai probabil, scopul final al statului asiatic era să obțină valută forte, deoarece moneda locală din Coreea de Nord este lipsită de valoare în afara granițelor sale.

Oficialii europeni de securitate au declarat pentru Business Insider că tentativa de accesare a serverelor a fost probabil o operațiune oficială a Coreei de Nord pentru a aduna informații legate de vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer, unul dintre cele trei vaccinuri aprobate în procedură de urgență de către Organizația Mondială a Sănătății. Tentativa ar avea legătură cu anunțul din noiembrie, când au fost raportate multiple atacuri prin intermediul infrastructurii Microsoft.

"A fost în mod clar o tentativă de colectare de date, nu un atac de tip malware sau ransomware", a declarat unul dintre oficialii europeni, al cărui nume nu a putut fi dezvăluit.

"Coreea de Nord va avea acces fizic la vaccinul Pfizer la mult timp după ce va fi primit variantele rusești sau chinezești. Însă vrea să decidă care dintre ele va fi cel mai ușor de falsificat și transportat pentru piața neagră", a declarat oficialul, adăugând că Rusia și China au promis deja statului nord-coreean milioane de doze gratuite de vaccin, în ciuda faptului că acesta a susținut că n-a înregistrat până acum vreun caz de COVID-19.

"Au vrut să arunce o privire ca să vadă dacă vaccinul Pfizer ar fi cel mai ușor de copiat", a adăugat acesta. "Nu dezvăluim dacă tentativa de acces a reușit sau nu, însă dacă ar fi reușit bănuiesc că vaccinul Pfizer s-ar dovedi prea complicat de falsificat comparativ cu cel rusesc sau chinezesc". Vaccinul Pfizer trebuie să fie refrigerat în condiții speciale.

Întrebată dacă statul nord-coreean ar încerca să vândă o variantă contrafăcută, sursa a spus că fără îndoială, având în vedere istoricul țării de falsificări, contrabandă, trafic de droguri sau de arme.

Atacurile online aduc venituri mari regimului de la Phenian, potrivit acuzațiilor aduse săptămâna trecuta de autoritățile americane unui grup de hackeri cu legături cu Coreea de Nord. Aceștia ar fi obținut 1,3 miliarde de dolari atacând diferite ținte.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri