Canada intervine în conflictul dintre Mexic și SUA privind interzicerea importurilor de porumb modificat genetic

Data actualizării: Data publicării:
tortilla chips with guacamole
Mexic, al doilea cel mai mare cumpărător de porumb din lume, importă foarte mult de la vecinul său din nord. Porumbul respectiv, folosit în tortilla și paste, este, în mare parte, modificat genetic. Foto: Profimedia Images

Canada şi-a anunţat vineri sprijinul pentru Washington în disputa dintre Statele Unite şi Mexic pe tema porumbului modificat genetic, informează AFP, preluată de Agerpres.

Săptămâna trecută, în temeiul acordului dintre cele trei ţări nord-americane, Statele Unite au anunţat solicitarea de creare a unui grup pentru a-şi soluţiona disputa cu Mexicul privind utilizarea porumbului modificat genetic în tortilla şi paste.

"Canada va participa în calitate de parte terţă la procedura de soluţionare a diferendelor iniţiată de Statele Unite în temeiul Acordului Canada-Statele Unite-Mexic (CUSMA)", a declarat într-un comunicat ministrul canadian pentru Comerţ Internaţional, Mary Ng.

SUA protestează împotriva măsurilor guvernului mexican ce vizează restricţionarea importurilor de porumb modificat genetic până în 2024 şi interzicerea mult contestatului erbicid glifosat.

Mexic, al doilea cel mai mare cumpărător de porumb din lume, importă foarte mult porumb de la vecinul său din nord, care este, în mare parte, modificat genetic.

Washingtonul, care consideră că măsura mexicană este o încălcare a acordului de liber schimb între cele trei ţări, susţine că decizia vecinului său "nu se bazează pe date ştiinţifice", poziţie susţinută şi de Ottawa.

"Mexicul nu respectă obligaţiile în materie de studii ştiinţifice şi de analiză a riscurilor", a spus ministrul Ng, adăugând că măsurile adoptate de Mexic "risc să perturbe în mod inutil schimburile comerciale pe piaţa nord-americană".

Deschiderea acestei proceduri de litigiu săptămâna trecută între SUA şi Mexic adaugă un nou front de fricţiuni comerciale între cele trei state semnatare ale USMCA. Disputele dintre ţările nord-americane s-au înmulţit după intrarea în vigoare a acestui tratat, în iulie 2020.

USMCA, care a înlocuit Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), a fost negociat după alegerea preşedintelui american Donald Trump, care a considerat că acordul anterior nu era suficient de atractiv pentru Statele Unite.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri