„Când închid ochii, îi văd pe oamenii care mi-au murit în brațe”. Traumele soldaților ucraineni după mai bine de un an de război

Data actualizării: Data publicării:
razboi in ucraina
Război în Ucraina. Foto: Facebook/General Staff of the Armed Forces of/Albert Lores

„Când mă bag în pat, văd camarazii pe care i-am pierdut, cum i-am scos fără membre, cum au murit în brațele mele. Acest lucru va rămâne cu noi pentru tot restul vieții noastre”. Sunt declarațiile unui militar ucrainean, Dmitro, care s-a întors de curând din prima linie a frontului, relatează BBC.

După 15 luni de lupte în regiunea Donețk, Dmitro o ține strâns de mână pe soția sa, Tetiana, într-un centru de recuperare din nord-estul Ucrainei.

Ea a călătorit aproape 1.000 de kilometri până la centrul din regiunea Harkov, după ce Dmitro a primit o săptămână liberă.

Anul trecut, în jur de 2.000 de militari au venit aici pentru consiliere și fizioterapie. Organizatorii recunosc însă că acesta este doar un răgaz, nu reabilitare. Majoritatea se duc înapoi pe front.

Angajații de la centru spun că Ucraina încearcă să-și mențină soldații într-o formă suficient de bună pentru a „lupta până la capăt”.

„Vom suferi consecințele pentru tot restul vieții noastre”, spune Dmitro, în timp ce ochii i se umezesc.

Dmitro a promis că nu-și va rade barba până nu se va termina războiul. Lungimea ei reflectă cele peste 400 de zile de la invazia rusă în Ucraina. Tetiana crede că soțul ei e schimbat, nu doar în ceea ce privește aspectul.

„S-a schimbat mult. A dovedit că este capabil de multe lucruri; ne protejează și luptă pentru Ucraina. A demonstrat că poate face multe”, spune ea.

Un alt militar din acest centru este Pavlo, pilot de drone. Are probleme cu somnul.

„Uneori, nu știi despre ce să vorbești cu vechii prieteni. Nu vreau să le spun tot ce am văzut” spune el.

„Nu mai sunt interesat de lucrurile pe care le aveam în comun. Ceva s-a schimbat, chiar s-a rupt”, adaugă militarul.

Rolul lui Pavlo îl transformă într-o țintă și îl face să vadă orori de care cei mai mulți oameni nu ar trebui să știe.

„În fiecare zi când sunt în prima linie, vreau să merg acasă. „Dar când vin acasă, am acest sentiment ciudat că vreau să mă întorc la camarazii mei. Este un sentiment foarte ciudat”, explică el.

Managerii centrului de recuperare cred că va dura până la 20 de ani pentru a reabilita mintal populația Ucrainei după acest război.

Iana Ukrainska, de la Ministerul Sănătății, speră că lucrurile nu vor sta așa. Vrea să ofere sprijin pentru cel puțin jumătate dintre ucraineni.

„Ne pregătim sistemul pentru a oferi ajutor psihologic de calitate pentru aproximativ 15 milioane de oameni. Sperăm că nu va fi nevoie, dar suntem convinși că ar trebui să fim pregătiți”, explică ea.

Invazia rusă afectează fiecare ucrainean. Milioane de oameni au fost forțați să plece de acasă și să se despartă de cei dragi. Unii au pierdut oamenii apropiați, alții și-au pierdut toate bunurile.

Experții spun că cele mai frecvente boli psihice sunt tulburările de stres sau anxietate, dar se crede că tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) va deveni mult mai frecventă în următorii ani.

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a lansat recent un program național de sănătate mintală, dar există încă o lipsă de terapeuți. De aceea, guvernul pune accent pe autoîngrijire.

Pentru o grupă de șase oameni din Harkov, asta înseamnă terapie corporală. Ei iau parte la o sesiune în care stau și își împărtășesc sentimentele, înainte de a explora atingerea și mișcarea, împreună cu ceilalți.

Inna vine aici pentru a avea grijă de propria ei sănătate mintală, astfel încât să îi poată ajuta pe alții, ca terapeut.

„Este foarte important pentru mine să rămân în formă pentru a avea o resursă pe care să o pot oferi oamenilor”, spune ea.

Inna vede cum s-au schimbat oamenii în orașul ei de la începutul războiului.

„În ziua de azi, oamenii trăiesc mai mult în prezent, nu amână viața pentru viitor, iar acestea sunt schimbări bune, după părerea mea. Dar există și o mulțime de experiențe traumatice, PTSD și depresie, care necesită ajutorul psihiatrilor”, explică ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri