Capsula cu primele mostre de pe suprafața unui asteroid a ajuns pe Pământ și a fost recuperată din deșertul australian

Data actualizării: Data publicării:
Capsula cu probe de pe asteroidul Ryugu s-a desprins de sonda Hayabusa-2 și a aterizat în deșertul australian
Capsula cu probe de pe asteroidul Ryugu s-a desprins de sonda Hayabusa-2 și a aterizat în deșertul australian Foto: Profimedia

O capsulă cu primele mostre prelevate de pe suprafaţa unui asteroid, aşteptată cu nerăbdare de oamenii de ştiinţă, s-a întors pe Pământ sâmbătă (duminică dimineaţă, ora Japoniei), după o călătorie spaţială de peste 5 miliarde de kilometri, și a fost recuperată din deșertul australian, potrivit BBC.

Capsula conţine 100 de miligrame de mostre. Sunt însă mostre preţioase, pentru că au o vechime estimată  la 4,6 miliarde de ani. Probele au fost colectate de pe asteroidul Ryugu, situat la aproximativ 300 de milioane de kilometri distanţă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Capsula s-a desprins cu succes de sonda spaţială japoneză Hayabusa-2 la o distanţă de 220.000 de kilometri deasupra Pământului, a comunicat agenţia spaţială japoneză JAXA. Ulterior, cercetătorii au primit semnalele radio emanate din capsulă după ce aceasta a aterizat, cu ajutorul unei parașute, în Australia. Imediat, a fost trimis un elicopter pentru a căuta capsula. Echipa de recuperare a găsit-o capsula în deşertul unde se află locul de testare aerospaţială Woomera, în sudul ţării.

 

Aceste eşantioane ar putea explica modul în care materia a fost dispersată în Sistemul Solar, motivul pentru care ea există pe asteroid şi cum poate fi ea asociată cu Terra, a declarat coordonatorul proiectului, Yuichi Tsuda, citat de Agerpres.

Sonda Hayabusa-2, de dimensiunea unui frigider, a fost lansată în decembrie 2014 și a reușit să colecteze probele cinci ani mai târziu. Însă după „livrarea” de sâmbătă, activitatea ei nu s-a încheiat: cercetătorii de la JAXA doresc să îi prelungească misiunea în spaţiu cu încă 10 ani, ţintind alţi doi asteroizi.

Pe de altă parte, o altă misiune spectaculoasă care vizează un asteroid a fost lansată de NASA. Sonda americană Osiris-Rex a coborât în octombrie pe suprafaţa asteroidului Bennu, după o călătorie în spaţiu de patru ani, pentru a preleva mostre din scoarţa acestuia, în speranţa de a le readuce apoi pe Terra şi de a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine formarea Sistemului Solar. Lansată în 2016, sonda are dimensiunile unei furgonete. Ea va reveni pe Pământ abia în 2023 cu materialele colectate.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri