Casa Albă acuză Wagner că se pregăteşte să livreze un sistem de apărare antiaeriană grupării libaneze Hezbollah sau Iranului

Data actualizării: Data publicării:
john kirby
John Kirby. Foto: Profimedia Images

Gruparea paramilitară rusă Wagner se pregăteşte „să livreze un sistem de apărare antiaeriană grupării libaneze Hezbollah sau Iranului”, acuză, marţi, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, potrivit AFP, citată de News.ro.

Ca ripostă, „suntem pregătiţi să utilizăm regimul nostru de sancţiuni antiteroriste împotriva unor indivizi sau entităţi ruseşti”, a afirmat Kirby.

În afară de drone şi de alte echipamente pe care, potrivit Washingtonului, Teheranul le furnizează deja armatei ruse, „Iranul are în vedere să livreze rachete balistice pe care Rusia le-ar putea utiliza în Ucraina”, a adăugat el.

Cât priveşte mişcarea libaneză proiraniană Hezbollah, aceasta efectuează o serie de atacuri împotriva armatei israeliene pe fondul războiului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza.

La începutul lunii noiembrie, The Wall Street Journal scria că Statele Unite au informaţii potrivit cărora mercenarii Wagner ar putea furniza Hezbollah un sistem „avansat” de apărare aeriană. Potrivit publicaţiei americane, serviciile secrete americane vorbeau atunci că unitatea rusă ar putea trimite un sistem SA-22 în Liban.

Informaţiile despre posibila furnizare a unui sistem SA-22 veneau pe fondul unor preocupări mai largi legate de faptul că Hezbollah ar putea deschide un front nordic împotriva Israelului.

SUA avertizează de mai multe luni asupra aprofundării relaţiilor militare între Moscova şi Teheran. Această cooperare „este evident nefastă pentru Ucraina, pentru vecinii Iranului şi pentru ordinea internaţională”, a apreciat John Kirby.

Între timp, semnalele privind un armistițiu în Fâșia Gaza se înmulțesc. Posibilul acord de armistițiu între Hamas și Israel ar urma să includă o încetare a focului de cinci zile și eliberarea a 40 de copii și 13 femei de către organizația teroristă, a transmis o sursă politică apropiată de guvernul israelian, marți, conform The Jerusalem Post.

Citește mai mult AICI

Autoritățile Hamas din Gaza anunță că bilanțul deceselor în enclava palestiniană a trecut de 14.000. Conform Hamas, 14.128 de oameni au murit în Gaza de când a început războiul cu Israelul, pe 7 octombrie.

Tot conform datelor teroriștilor, 5.840 de copii au murit în acest conflict.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri