WSJ: SUA au informații că Wagner va furniza Hezbollah un sistem „avansat” de apărare aeriană

Data actualizării: Data publicării:
sistem antiaerian rusesc Panțir
Sistemul rusesc SA-22 pe care Wagner intenţionează să îl trimită foloseşte rachete antiaeriene şi tunuri de apărare aeriană pentru a intercepta avioane. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au informaţii potrivit cărora compania paramilitară rusă Wagner ar putea furniza Hezbollah un sistem „avansat” de apărare aeriană, scrie The Wall Street Journal, care citează oficiali americani sub acoperirea anonimatului.

Potrivit publicaţiei americane, serviciile secrete americane monitorizează conversaţiile dintre Wagner şi Hezbollah şi consideră că unitatea rusă ar putea trimite un sistem SA-22 în Liban.

Sistemul rusesc SA-22 pe care Wagner intenţionează să îl trimită foloseşte rachete antiaeriene şi tunuri de apărare aeriană pentru a intercepta avioane. Numit şi Panţîr, sistemul este montat pe un vehicul militar pe roţi. A fost conceput de Rusia pentru a intercepta avioane, drone şi muniţii ghidate de precizie.

Informaţiile despre posibila furnizare a unui sistem SA-22 vin pe fondul unor preocupări mai largi legate de faptul că Hezbollah, o miliţie susţinută de Iran, ar putea deschide un front nordic împotriva Israelului. Statele Unite au poziţionat un portavion în Mediterana de Est pentru a încerca să descurajeze Hezbollah şi Iranul, scrie WSJ, preluată de News.ro.

Liderul Hezbollah va ține un discurs important

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, este aşteptat să ţină un discurs vineri, care va fi primul său comentariu public de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului şi de la răspunsul militar energic al Israelului. Acest discurs va fi atent studiat pentru a afla dacă grupul militant intenţionează să intre în război.

Atât Wagner, cât şi Hezbollah au luptători staţionaţi în Siria. În Siria, trupele Wagner au jucat un rol important în susţinerea liderului ţării, preşedintele Bashar al-Assad, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Luptătorii Hezbollah au fost de asemenea prezenţi pentru a-l susţine pe Assad în campania sa împotriva opoziţiei siriene.

Armata rusă şi în special forţele sale de operaţiuni speciale au dezvoltat o "legătură operaţională foarte strânsă cu Hezbollah în ultimii ani în Siria", a declarat Charles Lister, director al programelor privind Siria şi combaterea terorismului şi extremismului la Middle East Institute din Washington. "Nu este un secret că această relaţie continuă", spune expertul.

Posibila livrare de arme către Hezbollah are loc pe fondul îngrijorărilor legate de rolul Moscovei în regiune şi de relaţia tot mai strânsă a Rusiei cu Iranul. Iranul a devenit un furnizor important de drone de atac unidirecţionale pe care forţele ruseşti le-au folosit pentru a-şi susţine invazia în Ucraina.

Cele două ţări colaborează, de asemenea, pentru construirea unei fabrici în Rusia care ar putea produce mii de drone pentru efortul de război al Moscovei. Furnizarea unui sistem rusesc de apărare aeriană unei grupări susţinute de Iran, precum Hezbollah, ar putea fi o modalitate de a recompensa Teheranul pentru această asistenţă, spun unii analişti de politică externă.

Deşi  Wagner a fost înfiinţat ca o organizaţie militară privată, Kremlinul a luat măsuri pentru a prelua multe dintre activele sale de când fondatorul său, Evgheni Prigozhin, a fost ucis într-un accident de avion în luna august.

Războiul în curs de desfăşurare din Ucraina şi izolarea economică relativă a Rusiei i-au îngreunat sarcina de a influenţa evenimentele din Israel şi Gaza, dar nu este lipsită de o anumită influenţă. Rusia a găzduit o delegaţie de oficiali ai Hamas care au venit la Moscova la sfârşitul lunii trecute, o acţiune ce a atras proteste din partea guvernului israelian, care a acuzat Kremlinul că dă legitimitate grupului. Ministerul rus de Externe a declarat că întâlnirea a fost organizată din cauza îngrijorării Moscovei cu privire la ostaticii deţinuţi de Hamas şi la soarta cetăţenilor străini care sunt blocaţi în Gaza. Cel puţin opt ostatici cu dublă cetăţenie ruso-israeliană au fost luaţi de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie. Aceştia nu au fost încă eliberaţi.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri