Câți rebeli houthi au murit în urma atacului din Marea Roșie. Elicopterele americane „au ripostat în legitimă apărare”

Data publicării:
elicoper us navy zboara deasupra apei
Elicopterele US Navy au scufundat bărcile rebelilor Houthi în Marea Roșie. Foto: Profimedia

Zece rebeli houthi din Yemen au fost ucişi duminică în urma atacului elicopterelor marinei americane, care le-au scufundat mai multe ambarcaţiuni în Marea Roşie. Rebelii încercaseră să ia cu asalt o navă-container daneză în zonă. Cifra a fost confirmat duminică de un purtător de cuvânt al rebelilor.

Atacul „inamicului american asupra a trei nave ale forţelor navale yemenite” s-a soldat cu „moartea şi dispariţia a zece membri ai forţelor navale”, a precizat purtătorul de cuvânt într-un mesaj pe reţeaua socială X, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

O sursă portuară declarase mai devreme că zece rebeli houthi au fost ucişi şi alţi doi răniţi în urma ripostei americane asupra ambarcaţiunilor rebelilor care încercau să atace o navă. Alte două surse portuare au declarat pentru France Presse că răniţii au fost salvaţi şi transportaţi la spital şi că alţi patru rebeli au supravieţuit confruntării.

Armata americană comunicase anterior că a scufundat trei ambarcaţiuni ale rebelilor houthi în urma atacului asupra unei nave port-container a operatorului danez Maersk.

Vizate de tirurile rebelilor houthi, elicopterele americane „au ripostat în legitimă apărare, scufundând trei din cele patru mici nave şi ucigând echipajele”, iar a patra ambarcaţiune a rebelilor a „fugit din zonă”, a precizat Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM).

Marina americană, a adăugat comandamentul american, intervenise după ce a recepţionat o cerere de asistenţă din partea navei port-container Maersk Hangzhou, care a fost lovită de o rachetă în cea de-a „23-a tentativă de atac a rebelilor houthi împotriva navelor internaţionale după 19 octombrie”.

Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului, au ameninţat că orice navă aflată în zonă şi a cărei destinaţie este Israelul poate fi o ţintă a lor, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri